Uluslararası Araştırma Projesi Üretimde 5G’nin Kullanımını İnceliyor

 

  • 5G, Endüstri 4.0’a başarılı geçişte önemli bir faktör olacak.
  • Bosch yarı iletken fabrikası, 5G’de lider bir rol oynuyor.
  • Bosch’un Dresden’deki yeni yonga plakası fabrikası, en başından itibaren 5G özelliğine sahip olacak.
  • Araştırma projesi, yeni iletişim standardına yönelik koşulları inceliyor.

 

Stuttgart, Almanya – Endüstri 4.0 alanında öncü bir şirket olan Bosch, 5G’nin üretim ve lojistiğin dijitalleşmesi ve ağa bağlı hale gelmesinde önemli bir yapı taşı olduğuna inanıyor. Şirket, Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında bir 5G ağının kurulumu için uyumluluk testlerine ve kanal ölçümlerine başlıyor. Bosch CDO/CTO’su Dr. Michael Bolle, “Bosch olarak 5G’nin araştırma ve geliştirme çalışmalarına erken başladık ve bu yeni mobil iletişim standardının Endüstri 4.0’a geçişi hızlandıracağına inanıyoruz” dedi. Bu nedenle şirket, gerçek üretim ortamlarında yeni iletişim standardını test etmeyi, kanıtlamayı ve değerlendirmeyi hedefleyen uluslararası 5G-SMART araştırma projesinde aktif bir rol oynuyor. 5G-SMART proje ortakları, Bosch’un Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında, Ericsson’un Kista / İsveç’teki lokasyonunda ve Fraunhofer IPT’nin Aachen’daki 5G Avrupa Sanayi Kampüsünde 5G üretim uygulamalarını test edecek.

Reutlingen’deki Bosch yonga plakası fabrikasında bir 5G ağı kuruluyor

Endüstriyel üretim, dijital dönüşümden geçiyor; manuel süreçler azalıyor, teknik destek sistemleri ilerleme kaydediyor, sensörler çok çeşitli verileri iletiyor ve insanlar, makineler ve sistemler arasındaki bağlantı derecesi artıyor. Bunların tamamında 5G, anahtar konumda yer alıyor. Bolle, “Hızlı, güvenilir ve güvenli veri iletimi, Endüstri 4.0’ın temelini oluşturuyor. Bunun 5G ile birleştirilmesi, fabrika üretimini daha fazla geliştirmemizi ve iyileştirmemizi sağlayacak” dedi. Bosch, Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında, 5G’nin üretimi ne şekilde etkilediğini incelemek üzere tasarlanan uyumluluk testlerini Ericsson iş birliğiyle başlatıyor. Bosch’ta araştırmacı olarak görev yapan ve uluslararası 5G Ağa Bağlı Endüstriler ve Otomasyon Birliği’nin (5G-ACIA) Başkanı olan Andreas Müller, “Yarı iletken üretimi oldukça karmaşık ve hassastır. Bu mikroskobik yonga plakaları, hava yastıklarından akıllı telefonlara ve elektrikli bisikletlere kadar geniş bir yelpazedeki ürünlerde kullanılmadan önce, 1.000’in üzerinde teste tabi tutuluyor. Fabrika ortamında, elektromanyetik dalgalar bir parazit kaynağı oluşturabilir. Bu nedenle, 5G’nin üretim üzerindeki etkisini test ediyoruz” dedi.

Öte yandan kanal ölçümleri de gündemde. Kanal ölçümlerinin, optimum ağ kapsamının nasıl sağlanacağına ve verici antenlerinin fabrika içerisinde hangi noktalara ve ne yoğunlukta yerleştirilmesi gerektiğine dair bilgiler sağlaması bekleniyor. Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında bir 5G test ağı kuracak olan Bosch, bu bulguları kullanmak istiyor. Şirket, bu 5G test ağında ilk 5G uygulamalarını kullanıma sokacak. Bu süreçte mühendisler, makinelerin ve sistemlerin 5G ile nasıl çalışabileceğini gözlemleyecek, Wi-Fi veya kablolu bağlantıya oranla bu bağlantının nasıl daha iyi ve etkili olabileceğini araştıracak. Uygulama alanları arasında, bir yerel bulut aracılığıyla yönlendirilebilecek otonom taşıma sistemleri, makinelere uzaktan erişim ve endüstriyel sistemler arasında iletişim yer alıyor.

Dresden yonga plakası fabrikası: Bosch’un ilk 5G özellikli yarı iletken fabrikası

Reutlingen araştırma projesinden elde edilen sonuçlar, şirketin Dresden’deki yeni yonga plakası fabrikasında gelecekte 5G ağının planlamasında da kullanılabilecek. Bolle, “Dresden’de, Bosch’un dünya genelindeki ilk 5G özellikli yarı iletken fabrikasını inşa ediyoruz. Tesis, ilk günden itibaren 5G’ye hazır olacak” dedi. Bosch, şirketin tarihinde tek seferde yaptığı en büyük yatırım olan yeni yonga plakası fabrikasına yaklaşık 1 milyar Euro harcıyor. Bu fabrikada yarı iletken üretiminin 2021’in sonu itibarıyla başlaması planlanıyor.

Mikroelektronik, çeşitli seviyelerde Endüstri 4.0’ın yolunu açıyor. Birincisi, Endüstri 4.0 akıllı sensörler olmadan düşünülemez. İkincisi ise yonga plakası üretimi, ağa bağlı üretimin öncülerinden biridir. Neredeyse tamamen otonomdur ve üretim süreçlerini gerçek zamanlı olarak optimize etmek için yapay zekâ kullanır.

AB araştırma projesi, üretimde 5G’ye yönelik koşulları inceliyor

5G-SMART projesi için, telekomünikasyon şirketleri, ağ ve fabrika operatörleri, makine mühendisleri ve üniversiteler olmak üzere birçok alanı kapsayan bir ekip, 5G ile Endüstri 4.0 çözümlerini bir araya getiriyor. Proje ortakları, ayrıca Bosch’un Reutlingen’deki yonga plakası fabrikasında elektromanyetik uyumluluğu (EMC) test ediyor, kanal ölçümleri yapıyor ve 5G’nin gerçek bir üretim ortamında nasıl sonuçlar verdiğini değerlendiriyor. Buna ek olarak, yeni 5G iş modellerini tespit etmeyi hedefliyorlar. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projenin, toplamda 2,5 yıl sürmesi ve Kasım 2021’de sona ermesi planlanıyor.