Türkiye’ye İnanıyoruz ve Yatırım Yapmaya Devam Ediyoruz

 

Onuncu yılını kutlayan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri ekosistemini yeni yatırımlarla büyütmeye kararlı olduğunu bildirdi. 620 mühendis, araştırmacı ve geliştiricinin çalıştığı Ar-Ge Merkezi’nin yazılım çözümleri; Avrupa, Asya, Güney Amerika ve Afrika’ya ihraç ediliyor.

 

2010 yılında İstanbul’da kurulan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne yönelik ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ediyor. Türkiye’de 10 yıldır faaliyet gösteren Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, şirketin Çin dışındaki en büyük ikinci Ar-Ge Merkezi olma niteliğini taşıyor. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı resmi verilerine göre Türkiye’de telekomünikasyon sektörüne Ar-Ge hizmeti sunan 17 merkez arasında yer alıyor.

Ülke için büyüyen operasyon ve gelişme planları

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Hüseyin Hai, merkezin 10’uncu yılına dair şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’deki toplam yatırımımız 520 milyon TL. Ayrıca daha da önemli bir konu olarak, on yıldır çok sayıda BT uzmanını eğitiyor ve BT yeteneklerini geliştiriyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana 1.500’den fazla mühendis ve araştırmacı, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi ailesinin bir parçası oldu. Bazıları Türk şirketlerinde teknoloji geliştirmeye devam ediyor. Bununla gurur duyuyoruz. Bugün 620 profesyonelle çalışıyoruz ve Türkiye’deki ICT yeteneklerine güveniyoruz. Gelecek yıl bu ekibimizi yüzde 10 büyütmeyi hedefliyoruz.”

30’dan fazla ülkeye teknoloji ihracatı

Hüseyin Hai, ürünlerinin ve çözümlerinin sadece Türkiye’de kullanılmadığını, yurtdışında da satıldığını söylüyor: “Çözümlerimiz 30’dan fazla ülkede 40 kurumsal müşteri tarafından kullanıldı. Ümraniye’deki merkezimizde Türk mühendisler tarafından üretilen teknolojiler, Avrupa’dan Güney Amerika’ya, Orta Doğu’dan Asya’ya dünyanın her yerinde kullanılmaktadır. Bu yazılım ihracatı ile birlikte Türkiye’ye toplam 260 milyon dolar giriş sağladık.”

5G, AI ve Huawei Mobil Servisleri

5G kullanım senaryoları, AI ve Huawei Mobil Servisleri (HMS), Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin en önemli faaliyet alanlarını oluşturuyor. Şu anda, yerel eko sistemi genişletmek için HMS alanında 100’den fazla yerel ortak ve içerik sağlayıcı ile iş birliği yapılıyor.

Merkez, ağırlıklı olarak Türkiye’deki mobil operatörlere hizmet veriyor. Ayrıca akademilere ICT projeleri konusundaki desteğini de sürdürüyor. Merkez, geçen yıl 15 üniversite ve 28 akademisyen ile iş birliğine gitti.

Teknoloji sektöründe cinsiyet eşitliğini sağlamayı da hedefleyen Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde çalışan 620 mühendisin %23’ü kadınlardan oluşuyor. Sektör genelinde bu oran %10 olarak açıklanıyor.