“Teknoloji ve Gelecek” TBD’den Ödül Aldı

 

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen 5. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi 24 – 25 Mart 2022 tarihlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ana Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Zirvenin açılışına, T.C. Ulaştırma Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih SAYAN, T.C. Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı İhsan Selim BAYDAŞ, BTK Başkanı Ömer Abdullah KARAGÖZOĞLU, Haberleşme Genel Müdürü Gökhan EVREN katılım sağladı. Zirveye, Kamu üst düzey yöneticileri, sektör temsilcileri, akademisyen ve öğrencilerden oluşan 350 kişilik katılım gerçekleşti.

 

Zirvenin açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Teknolojide yaşanan gelişmeler, ülkelerin siber güvenlik kabiliyet ve kapasitelerinin gelişmesine katkı sağlarken, siber tehditler, tüm dünyanın üstesinden gelmesi gereken ortak sorun olarak ortaya çıkıyor” dedi. Siber güvenliğin öneminin her geçen gün daha çok anlaşıldığını belirten Sayan, “Dünyada yaşanan olaylar, toplumların siber saldırılara karşı ne kadar hassas olduğunu ve doğru bir biçimde hazırlanılmazsa bu saldırıların sonuçlarının ne kadar yıkıcı olabileceğini gözler önüne sermiş durumda. Ülkemizin Kuzeyinde yaşanan savaş öncesinde, Ukrayna’nın özellikle kamu kurumlarını ve finans sektörünü hedef alan siber saldırı dalgalarına maruz kaldığına, dünya olarak şahit olduk. Fakat şu unutulmamalıdır ki Ukrayna’da yaşanan siber saldırılar, mevcut konjonktüre özgü değil.” uyarısında bulundu.

Zirveye çevrim içi katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Siber güvenliğin sağlanması artık sadece teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardaki tehlikeleri bertaraf etmek için bir ihtiyaç değil. Siber güvenlik artık, sosyal ve ekonomik hayattaki bağlantılı riskler nedeniyle, Milli Güvenliğin de bir parçası ve milletlerin refahını etkileyen büyük bir faktör haline geldi. Bu nedenle bir taraftan yeni teknolojilerin hayatımızı nasıl kolaylaştıracağına, bu teknolojilerin nasıl daha erişilebilir hale getirileceğine kafa yormamız gerekiyor” dedi.

Zirvenin açılışında konuşan TBD Genel Başkanı Rahmi AKTEPE, “Son yıllarda siber saldırılar yoğun olarak Kritik Altyapılara, KOBİ’lere ve Tedarik Zincirlerine yönelmiştir. Kamu Kurumları başta olmak üzere tüm sektörlerde özellikle de savunma, uzay ve havacılık alanında faaliyet gösteren personelin siber güvenlik farkındalığı önem kazanmıştır. Her ne kadar siber güvenliğin teknik önlemler ile sağlanacağı düşünülse de yapılan araştırmalar siber saldırıların %80 insan hatalarından kaynaklandığını açıkça göstermektedir. Bu nedenle düzenli olarak verilecek olan siber güvenlik farkındalık eğitimlerinin, kurumların Siber Olgunluk Seviyesi’nin ve Siber Dayanıklılığı’nın arttırılmasına çok önemli katkılar sağladığı bilinmektedir. Bu kapsamda, ulusal seviyede siber dayanıklılığın arttırılması amacıyla Türkiye Bilişim Derneği tarafından Teknokent ve OSB’lerde yerleşik KOBİ’lere ve Girişimcilere Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimleri verilmektedir.” Dedi.  Bugüne kadar 11 ilde, 88 Organize Sanayi Bölgesine yönelik olarak 24 adet eğitimin düzenlendiğini ve yıl sonuna kadar 300’den fazla eğitimin verilmesinin planlandığını belirten AKTEPE, “Ülkemizde kritik altyapılarda kullanılan siber güvenlik ürünlerinin büyük oranda yurtdışı kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bu durumun ulusal güvenliğimize bir tehdit oluşturduğunu düşünmekteyiz. TBD olarak siber güvenlik teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılması ve teknolojik egemenliğin arttırılmasının çok önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yerli ve milli uygulamalarla Türkiye’nin Siber Kalkanının her geçen gün güçlendirilmekte olduğu ve KASIRGA, AVCI ve AZAD gibi başarılı milli uygulamalar ile 2020 yılında 118 bin 470 olan siber saldırı sayısının 2021’de 84 bin 113’e gerilemiş olduğu açıklanmıştır. Bu açıklama TBD’nin ne kadar haklı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

“Pandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve dijital platformlar üzerinden ticaret ile birlikte her zaman ve her yerden kurumsal bilgilere erişim gereksinimi siber saldırı yüzeyinin genişlemesine neden olmuş ve yeni siber güvenlik risklerini ortaya çıkarmıştır. Covid-19’dan bu yana en çok görülen siber saldırı vektörleri ise %55 artışla Veri Kaybı (Data Loss), %51 artışla Kimlik Avı (Phishing), %44 artışla Hesap Ele Geçirme (Account Takeover) ve %40 artışla fidye saldırıları olmuştur. Yapılan araştırmalara göre günümüzde her 11 saniyede bir fidye saldırıları gerçekleşmektedir ve bu sıklığın daha da artması beklenmektedir. ABD’de 2021 yılının ilk yarısında gerçekleşen fidye saldırıları için 590 milyon dolar tutarında fidye ödemesi yapıldığı raporlanmıştır. ABD’de yapılan diğer bir araştırmaya göre de sağlık sektörü finans ve savunma sektöründen sonra siber saldırılardan küresel olarak en çok etkilenen 3ncü sektör olmuştur. Son iki yılda kötü amaçlı yazılım (malware) sayısında ise 4 katı bir artış gözlemlenmiştir.” ifadelerini kullanan AKTEPE, koordinasyon ve iş birliğine dikkat çekerek, strateji ve politikaların belirlenmesinden uygulanmasına kadar uzanan yolda; birlikte çalışabilme, farklı bakış açılarının yer alacağı ortak akıl oluşturma kültürünün hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaparak konuşmasını tamamlamıştır.

Zirvede milli imkan ve kabiliyetler ile özgün olarak siber güvenlik ürün, hizmet ve teknolojilerinin geliştirilmesine, siber güvenlik farkındalığının ulusal seviyede arttırılmasına, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine, bilimsel araştırma çalışmaların yapılmasına ve kamuda milli siber güvenlik ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına destek vererek siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlayan kurum ve/veya bireylere 2018 yılından beri Türkiye Bilişim Derneği tarafından 5 kategoride verilen Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Ödülleri sahiplerini bulmuştur.

Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Veren Kamu Kurumu Kategorisi’nde; “Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi” yapılanması ile ödül almaya hak kazanan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı adına ödülü T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Sayın Muhammet Sami ULUKAVAK teslim almıştır.

Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Veren Kamu Görevlisi Kategorisi’nde; “Siber Vatan” Projesi ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan Siber Vatan Proje Koordinatörü Sayın Muhammed TEMLİ ödülün sahibi olmuştur.

Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Veren Akademisyen Kategorisi’nde; “Nesnelerin İnterneti Ekosistemi Test ve Değerlendirme Merkezi” Projesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı Sayın Doç. Dr. Muhammed Ali AYDIN ödülün sahibi olmuştur.

Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Veren Medya Kuruluşu Kategorisi’nde; BENGÜ TÜRK TV adına BENGÜ TÜRK TV Program Yapımcısı ve Moderatörü Sayın Şenol VATANSEVER “Teknoloji ve Gelecek” Programı ile ödülün sahibi olmuştur.

Siber Güvenlik Ekosistemi Yerli ve Milli Teknoloji Geliştirme Kategorisi’nde; “Berqnet Firewall” Projesi ile ödül almaya hak kazanan Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri A.Ş. adına ödülü Firma Genel Müdürü Sayın Mustafa Hakan HİNTOĞLU teslim almıştır.

Söz konusu zirvede, yeni normalde siber güvenlik ekosistemin geliştirilmesine yönelik hususların, insan, süreç, yasal mevzuat ve toplum boyutuyla tartışıldığı “Siber Güvenlik Stratejileri”, “Yenilikçi Siber Güvenlik Teknolojileri ve Uygulamaları”, “Siber Tehditlerin Gelişimi ve Genişleyen Saldırı Yüzeyi”, “Siber Güvenlikte Beşeri Sermayenin Önemi” ve “Siber Güvenliğin Ekonomiye Etkisi ve Siber Girişimcilik” oturumları yüksek katılım ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Sosyal Mühendislik ve Son Kullanıcıyı Hedef Alan Saldırılar, Sosyal Medya Saldırıları ve Güvenlik Önlemleri, Kablosuz Ağlara Yönelik Saldırıları ve Güvenlik Önlemler, Pratik Teknikleri ile Zararlı Yazılım Tespiti ve Kişisel Verilerin Korunması konularını kapsayan 2 saatlik “Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimi” verilmiştir.