Dijital Biz Dergisi | Yazar

 

Dr. Erol ÖZGÜNER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanı

 

Nisan 2022

 

Neden Kongre Turizmi

 

Geçen ayki yazımızda Barcelona’da düzenlenen GSMA (GSM Association) Mobile World Congress ile ilgili izlenimlerimi sizlerle paylaşmıştım. Bitirirken de niye kongre turizmi önemlidir, şehirlere, ülkelere nasıl katkıları olmaktadır, bir başka yazımıza bırakacağımızı söylemiştim. Bu ayki yazımızda, başlığından da anlaşılacağı üzere, ülkemizde de mutlaka gelişmesi, desteklenmesi gereken alanlardan birisi olarak kongre turizmini gündeme taşımak istiyorum. Ancak bunu yaparken, bir Teknoloji insanı gözüyle ve önemli bir teknolojik buluşmanın verileriyle sizlere anlatmak istiyorum.

GSMA buluşmaları, başlarda sadece GSM dünyasının, operatörlerin, taşeronların, tedarikçilerin, özellikle donanımsal ürünlerini tanıttığı fuarlar iken, sonrasında, servis üreten firmaların, katma değerli servislerini tanıttığı, datanın kullanımının çığ gibi büyümesiyle birlikte veri merkezinden, son kullanıcıya kadar giden tüm süreçlerdeki, ürün, hizmet, servis, yazılım, platform ve donanım üreticilerinin ortak buluşma noktası haline geldi. 2006 yılına Cannes’da yapılan fuar, o yıldan bu yanadır Barcelona’da yapılmaktadır. Fuar alanı oldukça büyük bir kongre merkezi alanı. Devasa salonlar birbirinden değerli firmalara, ülkelere ev sahipliği yapıyor. Paralel salonlarda, birçok stant ile ziyaretçiler ağırlanıyor.

Nedir bu senenin rakamları, yakından bir inceleyelim.

Fuarın yapıldığı tarih 28 Şubat – 3 Mart, yani turizm sezonu değerlendirmesi yapıldığında turizmcilerin nispeten ölü sezon olarak adlandırdıkları bir tarih aralığı. Fuara bu sene 183 ülkeden 60.000 katılımcı gelmiş. 60.000 katılımcı, 60.000 konaklama anlamına geliyor. Bunu 2020 yılı sonu rakamlarıyla İstanbul ile kıyaslayacak olursak, oda sayısı 109.567, yatak sayısı 212.872. Yani son derece ölü bir sezonda %30 civarı yatak doluluğu veya her yatak bir oda düşünürsek %60 civarında oda doluluğu gibi yorumlayabiliriz.

Devam edelim, 652.000 web erişimi, 352 saat stream data yayını (canlı veya kayıt video paylaşımı gibi düşünebilirsiniz), 110.000.000 (yüzonmilyon) sosyal medya etkileşimi (bunun reklam karşılığını tahmin etmek bile zor), yatırımcı programı aracılığı ile 24 Milyar Euro’luk fon erişimi (yarattığı startup ve hızlandırma programı etkisi ayrı bir yazı konusu olabilir), 1000 üzeri konuşmacı kendi sunumlarını yaparken fuarı 183 ülkeden kayıtlı 1600 üzerinde basın mensubu takip etmiş.

Her basın mensubunun, her katılımcının Barcelona’dan oluşan izlenimlerini gerek sosyal medyaları gerekse kurumsal sayfalarından paylaşarak yarattıkları etki Barcelona ve İspanya tanıtımında çok önemli bir yer oynamaktadır.

Katılımcıların %43 telekom sektörü mensubu. Bu da yukarıda belirttiğim gibi, fuarın katılımcı profili açısından ciddi bir kabuk değiştirdiğini gösteriyor. Sadece Telekom dünyasına hitap eden bir fuar iken, Teknoloji dünyasına hizmet eden bir fuar haline dönüşmeye devam ediyor. 46 ülke kendi stantlarını açtı. Bunlara ülkemizde dahil. Çok önemli bir rakam. Ülkeler katılınca doğal olarak uluslararası delegasyonlar ve onların buluşmaları da önemli bir hal alıyor. 37 uluslararası buluşma organizasyonu 161 bakanlık düzeyinde uluslararası toplantı etkinliği. Bu da fuarın yarattığı etkinin sadece teknoloji dünyası buluşması değil, çok önemli bir uluslararası buluşma noktası özelliği olduğunu gösteriyor. Etkinlik haftasında 500.000’in üzerinde yayın yapılmış. Bu da tanıtım özellikleri açısından paha biçilemez değerde.

Sonuç olarak, 4,8 milyon nüfuslu bir şehrin sadece bir teknoloji fuarı ile yarattığı etki bu kadar. Barcelona kongre turizmi özelliği her yıl yüzlerce büyük organizasyona ev sahipliği yapmakta, dünyanın pek çok ülkesinden milyonlarca iş insanına ev sahipliği yapmakta, onları otellerinde ağırlamakta, taksileri ve ya metroları ile ulaşım hizmeti sunmakta, tapas adı verilen İspanya’ya özgü yemek alternatifi ile restoranlarında sıra bekleyecek kadar talep yaratmakta, şehre ulaşım için havayolları, tren ve deniz yolları imkanları sunmakta, müzeleri, futbol kulüplerinin çekiciliği ile önemli bir çekim merkezi haline gelmekte.

Barcelona’ya ulaşım, konaklama, yiyecek-içecek, alışveriş, şehir içi ulaşım, hediyelik eşya, müze ziyaretleri vb. etkinlikler için bir turist ortalama 1000 Euro harcama yapmaktadır. Yıllık 19 milyon ziyaretçi alan bir şehir için turizmin yarattığı ekonomi yaklaşık 20 milyar Euro düzeyinde.

Tek bir etkinlikten yola çıkarak gözlemlerimi, ekonomik kazanımların arttırılmasında nasıl formüle etmek gerekir noktasına taşımaya çalıştım. Bizim İstanbul’umuzun, Antalya’mızın, İzmir’imizin, Nevşehir’imizin, turistlere sunabileceği imkanları düşününce doğru hamlelerin neler olduğu ve neler yapılması gerektiğini bulmak çok zor değil.

Üzerinde düşünmekten öte, hızlıca aksiyona geçilmesi, bu konuda eksik ara kademe işgücünün yetiştirilmesi dahil, tesis-yatak-kongre merkezleri sayılarının arttırılması, yabancı dil bilen istihdamın arttırılması, ulaşım imkanlarının çeşitlendirilmesi, şehirlerin 15 dakikalık şehirler mantığında yürüyerek erişilebilirlik seviyelerinin arttırılması gerekliliği hemen akla gelenler. Eminim sizler de önerilerinizle çok menüyü çok daha zenginleştirebilirsiniz.