Yazar

Hüsnü TAVLAŞ

 

 

Nisan 2019

 

Momo Challenge Çocuklar için Önemli Bir Tehlike mi? Yoksa Viral Bir Aldatmaca mı?

 

Çocukları intihara sürüklediği ileri sürülen internet oyununun Facebook ve WhatsApp aracılığı ile yayıldığı iddiasının ardından son olarak da Youtube’dan çocuklara mesaj gönderdiği iddiasıyla gündeme oturmuş durumda. YouTube bu konuda bir açıklama yaparak Momo oyunu ile ilgili ve Momo’yu özendirici içeriklere yer veren videoların platformlarında bulunmadığını ve bu türden içeriklerin politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle hemen kaldırıldığını bildirdi.

 

Momo Nedir?

WhatsaApp aracılığı ile yayılan ve intihara teşvik eden şiddet içerikli bu oyunun, oyuncuya zarar verecek nitelikte verdiği çeşitli görevler ve yönlendirmeler yaparak oyun sonunda intihara götürdüğü ileri sürülüyor.

Momo olarak adlandırılan gözleri yuvasından fırlamış çirkin ve korkunç bir ifadeye sahip olan resim, Tokyo’da Vanilla Gallery isimli bir galeride sergilenen Japon özel tasarım şirketi Link Factory tarafından tasarlanmış, doğum yaparken hayatını kaybeden bir kadının korku salmak maksadıyla yarı kuş ve yarı insan olarak geri dönüşünü anlatan Mother Bird (Anne Kuş) isimli bir hikâyede geçen ve bu oyunla hiçbir ilişkisi olmayan hayaletin heykeli.

2018 yılından bu yana Arjantin’den başlayarak çoğunluğu Güney Amerika ülkeleri ve Hindistan olmak üzere dünya çapında birçok ülkede Momo oyunu ile ilgili olduğu iddia edilen intihar vakaları rapor edildi. Bu vakalardaki ölümleri oyunla ilişkilendirecek kesin kanıtlar elde edilemediğine dair açıklamalar haber kaynaklarında yer aldı. Momo ile ilişkilendirilen vakaların görüldüğü ülkelerde Hükümetler ve kolluk kuvvetleri intihara yol açtığı iddia edilen Momo oyunu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için çok sayıda kampanya ve çalışma yaptı ve yeniden gündeme gelmesiyle birlikte son günlerde bunlara yenileri eklendi.

Mavi Balina olayında olduğu gibi bu konuda da ikiye bölünen uzmanlar Momo’nun viral bir aldatmaca mı, yoksa gerçekten çocuklar için tehlike mi olduğunu tartışa dursun, ülkemizde bu türden haberlerin gündeme gelmesi aileleri endişe, panik ve korkuya sevk ediyor olsa da çocukların internetten gelebilecek risklerle karşı karşıya olduğu gerçeğini ortaya koyması ve bu anlamda kamuoyunda farkındalık oluşturmasını çocukların siber risklerden korunmasına ilişkin araştırmalar yapan bir Bilgi Güvenliği Uzmanı olarak memnuniyetle karşılıyorum.

Çocuklarımızı Momo ve Mavi Balina gibi Oyunlardan Nasıl Korumalıyız?

Çocukların karşı karşıya olduğu riskleri yalnızca Mavi Balina ve Momo gibi oyunlarla sınırlamak gerçekçi değil. İnternetin getirdiği uygunsuz içerik, siber zorbalık, bağımlılık, şantaj, kumar, cinsel istismar, yasadışı ilaç temini ve terör örgütlerine insan kaynağı devşirme gibi çok sayıda tehlike ile yüz yüzeler.

  • Çocuklarınızla internetten gelebilecek tehlikeler hakkında konuşun. Bu onlara karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçmeyi anlatmak kadar kolay ve basit bir yol.
  • 13 yaş altındaki çocukların Facebook, Instagram gibi sosyal medya uygulamalarını 16 yaş altındaki çocukların da WhatsApp uygulamasını kullanmaması gerekiyor. Çocuklarınızın yaş gruplarına uygun uygulamalar kullanmasına özen gösterin.
  • Çocukların oyun konsolu, bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazlarda oynadıkları oyunların yaşlarına uygun olup olmadığını kontrol edin.
  • İnterneti mutlaka evin salon, oturma odası gibi genel kullanıma açık alanlarında kullanmasını sağlayın. Kapalı kapılar ardında kendi odalarında internete girmelerini engelleyin.
  • Çevrimiçi ortamlarda kişisel bilgilerini paylaşmamaları ve yabancılarla iletişim kurmamaları gerektiğini anlatın.
  • Çocuğunuzun kullanabileceği tüm cihazlarda ve uygulamalarda ebeveyn denetimlerini aktif hale getirin.
  • Çocuklarınızın kullandığı sosyal medya hesaplarında gizlilik ayarlarını kontrol edin.
  • İnternet kullanımında uygunsuz içeriklere erişimini engelleyecek filtrelemeler kullanın. İnternet sağlayıcı operatörlerin çağrı merkezleri iletişime geçerek aile koruma paketlerinin aktif edilmesini talep edin.