Dijital Biz Dergisi | Özel Röportaj

 

Hakan YILDIZ

fonbulucu

CEO

Nisan 2023

 

2023 yılına kitle fonlama damga vuracak

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ülkemizin Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisans alarak faaliyete geçen ilk paya dayalı kitle fonlama platformunun Kurucusu, Y.K. Başkan Vekili ve Genel Müdürüyüm. 1972 yılında Kayseri’de doğdum. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra K.T.Ü. Turizm İşletmeciliği ve A.Ü. İşletme bölümlerinden mezun oldum. 16 yaşında ilk girişimimi ve 23 yaşında ilk şirketimi kurdum. Birçok girişimcilik, ortaklık ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundum.

2003-2009 yılları arasında Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda görev alırken, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde yöneticilik görevlerinde bulundum. 2009-2016 yılları arasında T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevi ile eş zamanlı olarak Eltemtek A.Ş.’de Genel Müdür Yardımcılığı yaptım. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrıldıktan sonra Global Markets Turkey’i kurup, Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık yaptım.

Lisanslı bir Melek Yatırımcıyım, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan akredite Reinves Melek Yatırımcı Ağının Başkanlığı görevini yürütmekte ve fonbulucu’ya ait üç Girişim Sermayesi Yatırım Fonunu yönetmekteyim. 2016 yılından itibaren girişimlerin finansmana erişimi ve yeni nesil yatırım araçları konusunda çalışmalar yürütmekteyim. Promoseed Biyoteknoloji A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak ve UNDP tarafından Seçilmiş Crowdfunding Advisor olarak görev almaktayım.

Şirketiniz, sektörünüz ve faaliyet alanlarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

fonbulucu platformları, Anadolu’nun kadim geleneği imeceyi online platformlarda yeniden canlandırarak, Türkiye’de girişimcilik ve yatırımcılık ekosistemini geliştirmek ve sermayeyi tabana yaymak amacıyla 2016 yılında kuruldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu, E-Devlet ve Takasbank ile yazılım entegrasyonlarını başarı ile gerçekleştiren fonbulucu, 14 Ağustos 2020 tarihinde tüm gerekleri yerine getirerek Sermaye Piyasası Kurulu’ndan faaliyet izni almak için başvuru yaptı. 8 Nisan 2021 tarihinde de SPK tarafından listeye alındı. Türkiye’de Paya Dayalı Kitle Fonlamasını hayata geçiren ilk platform olan şirket, 11 Mayıs 2021 tarihinde ülkemizin ilk Paya Dayalı Kitle Fonlama Kampanyasını yayınlayarak Promoseed isimli Biyoteknoloji Girişimi için ihtiyaç duyduğu fonun 1,7 katını 10 gün içerisinde toplamayı başardı.

Hedefleriniz nelerdir? Neleri yapmak istiyorsunuz?

Platformumuz, melek yatırımcılar, paya dayalı kitle fonlama platformu ve girişim sermayesi yatırım fonu ile girişimlere desteğini paydaşları ile büyütüyor. Private Equity tarafını tamamlamak üzere girişimcilik odağında bir yatırım bankası kurma hedefiyle çalışıyoruz. Bu sayede başarılı girişimler hem halka arza hazırlanırken hem de halka arza kadar oluşabilecek finansman ihtiyaçlarını da karşılama şansına sahip olacaklar. Yine aynı şekilde “borca dayalı kitle fonlaması” ile ilgili çalışmalarımızı da büyük ölçüde tamamlamış durumdayız. Bu önemli alternatif finansman yöntemi sayesinde, üretim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren daha fazla girişimin finansmana erişimi sağlanacak.

Türkiye’de kitle fonlamasının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de girişimcilik ekosistemi son 10 yılda hızlı bir gelişim gösterdi. Startup Blink tarafından geçtiğimiz haziran ayında yayınlanan “Küresel Startup Ekosistemi Endeksi 2021” raporuna göre, Türkiye en iyi startup ekosistemine sahip 100 ülke arasında 44’üncü oldu ve bir önceki yıla göre beş basamak birden yükseldi. Bu hızla yükselen grafik, Türkiye’nin potansiyeli son derece yüksek bir girişimcilik iklimine sahip olduğunu kanıtlıyor. Yine aynı şekilde büyük kurumsal firmaların ekosisteme dahil olması, çok daha fazla paydaşın aktif bir şekilde ekosistemi büyütmeye çalışması gelecek açısından umut veriyor. Girişimcilerin kitle fonlamasının önde gelen modellerinden biri olan paya dayalı kitle fonlamasını kullanması, global boyuttaki gelişimin önemli faktörlerinden. Ülkemizde de yeni nesil girişim finansmanı ve yeni nesil yatırımcılık olarak tanımladığımız kitle fonlama sistemi sayesinde girişimcilik ekosistemi çok daha hızlı bir büyüme gösterecek.

2022 yılı fonbulucu açısından nasıl geçti?

Fonlamaya çıkan kampanya sayısı, yatırımcı sayısı, aktif kullanıcı sayısı, yatırım tutarları, sektör dağılımı gibi pek çok parametrede öncü ve lider konumda bulunan şirket tarafınca kaydedilen istatistikler ise yalnızca kitle fonlaması açısından değil, girişimcilik ekosisteminin trendlerini anlama noktasında da büyük önem arz ediyor. Yıl sonu istatistiklerimize göre 2022 yılı içerisinde platformumuzda 45 yatırım kampanyası düzenlendi. Bunlardan 38’i hedeflediği fona ulaşarak süreci başarıyla tamamladı. Kampanyalarda toplamda 210 milyon TL fon toplanırken, 38 girişime toplamda 168 milyon TL fon aktarıldı. Başarıyla tamamlanan yatırım turlarının ortalama tamamlanma süresi 33 gün olarak gerçekleşirken, 6 girişimin yatırım turu 3 ve daha az gün sürdü. En yüksek rakama iki kampanya toplamıyla 20 milyon TL ile kuşkonmaz üretimi yapacak olan Sparga1 girişimi aldı.

2022 yılında düzenlenen yatırım turlarında ortalama yatırımcı sayısı 1.200’ün üzerinde gerçekleşirken, nitelikli yatırımcı oranı %10, nitelikli yatırım oranı ise %40 olarak gerçekleşti.

Sizce Dünyayı değiştirecek teknolojiler nelerdir?

Gelecekte dünyayı değiştirecek teknolojilerle ilgili şunlar söylenebilir.

Yapay zekâ, gelecekteki teknolojiler arasında en önemli olanlarından biri. Gelişmiş yapay zekâ sistemleri, birçok sektörde etkili bir şekilde kullanılabilir, örneğin sağlık, otomotiv, perakende ve finans gibi sektörlerde büyük etkiler yaratacaktır.

Yenilenebilir enerji, fosil yakıtların tükenmesiyle birlikte, yenilenebilir enerji kaynakları giderek daha önemli hale geliyor. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, dünya çapında enerji talebinin büyük bir kısmını karşılayabilecektir.

Nesnelerin interneti (IoT), birbirleriyle iletişim kurabilen ve veri paylaşabilen cihazların ağını ifade eder. Bu teknoloji, evler, şehirler, endüstriyel tesisler ve tarım gibi birçok alanda kullanılacaktır.

Biyoteknoloji, sağlık, gıda ve çevre alanlarında büyük potansiyele sahip bir teknolojidir. Biyoteknoloji aracılığıyla, insanlar daha iyi ilaçlar, daha sağlıklı gıdalar ve daha temiz çevreler elde edilebilir.

Robotik teknolojisi, imalat sektöründe önemli bir rol oynar. Ancak robotik teknolojisi, sağlık, otomotiv, havacılık, tarım ve inşaat gibi diğer birçok sektörde de kullanılabilir.