Dijital Biz Dergisi | Yazar

 

Dr. Erol ÖZGÜNER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanı

 

Ekim 2022

 

Etkinliklerden Kısa Kısa Notlar…

 

Bu ayki yazımda sizlere, son birkaç aydır bizzat katıldığım etkinliklerden kısa notlarla teknoloji dünyasının nabzını tutmak, genel görüşler, paylaşılan deneyimler üzerinden bilgi vermek istiyorum. Öncelikle şunu belirtmekte ciddi fayda var. Covid-19 nedeniyle yaşanan karantina dönemleri, eve kapanmalar, ofis dışı çalışma zorunlulukları, insanlarda ciddi bir sosyalleşme açlığı yaratmış. Dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde katılımlar oldukça yüksek, bilgi paylaşımları, deneyimlerin aktarılması konusundaki isteklilik ve iş birliği talepleri en üst seviyeye çıkmış durumda. Tüm bunlara ek olarak 2000’li yılların Teknoloji Çağını adreslediğini sürekli konuşuyoruz. Ama şimdi tarihe bir not düşelim, 2020 yılı bu teknoloji çağının kırılma noktası olarak tarihe geçecek. Hep birlikte yaşadığımız o sıkıntılı günleri, zorlu mücadeleyi, kayıplarımız ve sağlık yönünden zorlanmalarımıza rağmen Teknoloji dünyası bu süreci adeta kuluçka dönemi olarak geçirmiş ve sonrasında müthiş zenginlikte ürün, servis ve hizmetlerin gerek mega şirketler tarafından gerekse startup firmaları tarafından pazara sunulduğuna şahit oluyoruz. O zaman yine yakın izlemeye, içlerinde yer almaya devam.

Eylül ayında İstanbul’da BSN grup öncülüğünde bir blokzincir etkinliği düzenlendi. Yifan He, Tim Bailey gibi uluslararası isimlerin yanısıra yerel sektörün önemli temsilcileri ile kamu ve özel sektör uygulamalarında deneyimlerimizi ve yol haritalarımızı paylaşma şansı bulduk. Merkezi olmayan yapıların güvenilirliği, manipüle edilemez özelliği Blokzincir teknolojilerini popüler kılmaya ve genişleyen bir şekilde teknoloji dünyasında asli rol oynamaya doğru itiyor. Buradaki gelişmeleri yakinen izlemek gerektiğini düşünüyorum. Artık kurumlar bulut veya kurum içi dağıtık mimarilerinde blokzincir uygulamaları geliştirmek ve buradan dış dünya ve entegrasyonlara uç vermek şeklindeki iş birliklerine doğru yol alıyor.

Bir başka etkinlikte IDC European CIO SUMMIT 2022 idi. Paris’e 60 km uzaklıkta Chantilly isimli sayfiye kasabasında (böyle dediğime bakmayın en ucuz ev 1milyon€’dan başlıyor) son derece sakin ve huzur veren bir atmosferde gerçekleşti etkinlik. Etkinlikte, 2022 Q4 ve 2023 Q1 için global bir resesyon beklentisi ve bunun IT/Teknoloji bütçelerinde nasıl bir etki yaratacağı üzerine görüşler tartışıldı. Bulut teknolojilerindeki ilerleme sürerken, IT yöneticilerinin buradaki maliyetleri düşürme ile ilgili optimizasyon çalışmalarını yapma zorluk ve zorunlulukları da konulardan bir diğeriydi. Otomasyon olmazsa olmaz bir şekilde şirketlerin hayatlarında. Hayatlarında olmayanlar ise dijital çalışan veya metal yaka adı verilen RPA – Robotic Process Automation robotlarına iş vermeye hazırlanıyor. Bir adım sonrası, tabi ki maliyet optimizasyonu ve yapay zekâ ile robotları daha da akıllı hale getirerek süreçleri daha efektif yönetmek olacak. Sektörün tamamında resesyon beklentileri yanında nitelikli personel bulma zorluğu ve artan bordro maliyetleri risk teşkil etmeye devam ediyor. İlk giriş paragrafında belirttiğim teknoloji çağına atıfla tüm sektörlerde dijital dönüşüm yolculuğu plan ve deneyimleri artarak ve hızla devam ediyor bu da teknoloji yöneticilerini daha fazla sorumluluk almak hatta şirketleri yönetir hale gelmek zorunluluğuna doğru itiyor. Dönüşümü yönetmek için gereken mental hazırlık süresinin iyi planlanması konusu önemli konulardan birisiydi.

Sharing Cities Alliance, merkezi Amsterdam’da bulunan, 2017 yılında New York’ta kurulan, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon. Organizasyonun temel amacı, daha iyi bir dünya, daha yaşanası bir gezegen ve daha yüksek yaşam kalitesi. Bu amaçtan hareketle, şehirlerde akademisyenler, teknoloji liderleri, değişim yapıcılar ile bir araya gelerek yaratıcı çözümlerin peşinde koşuyorlar. İstanbul’da yeniden restore edilen Beyoğlu – Metrohan’da (mutlaka bir kültür organizasyonunda ziyaret etmelisiniz) “Metaverse&The City” isimli etkinlikte çok değerli yerel ve uluslararası katılımcılarla bir araya geldik. İstanbul’da Metaverse konusunda yapılan çalışmaları anlatırken bunun muadili Avrupa’da neler yapılıyor, metaverse teknolojileri nereye doğru yön alacak ve hayatımızı ne kadar etkileyecek konularını tartıştık. Kişisel fikrim, Metaverse teknolojilerine teknoloji üreticileri değil, teknoloji kullanıcıları yön verecek. Hangi örnek uygulamaları insanlar sahiplenecek hangileri çöp olacak (ki bazılarına milyar dolarlık yatırım yapılıyor) bunu zaman gösterecek.

Gelelim “Future Commerce 360” etkinliğine. Ticaretin Geleceği, Geleceğin Ticareti” mottosuyla Sevgili Avi Alkaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte Cem Boyner ile ticaretin geleceğine dair yapılan değerlendirmelerde, fiziksel mağazacılığın hiçbir zaman ölmeyeceğini ama müşteri deneyim değişimini mağaza da yönetme zorunluluğunu bir perakende üstadı olarak değerlendirdi. Sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş’ın e-ticaret dünyasına dair paylaştığı rakamlar ise yükselen e-ticaret oranları insanların tercihlerinin belli oranlarda bu teknoloji dünyasına kayması ama finalde sosyalleşmek bir insan ihtiyacı tanımı önemliydi. Gördüğünüz gibi ister perakende ister toptan ister avukat ister doktor ister finans ister telekomünikasyon alanında olun, teknoloji dünyası hücrelere kadar işlemeye devam ediyor.

Yılın en önemli ulusal etkinliklerinden Uludağ Ekonomi Zirvesinde de ana tema aslında ekonominin yanında teknolojinin tüm ekonomik süreçleri nasıl etkilediği alt yazıları ile verildi.

Priştine 200.000 nüfuslu şirin bir Balkan şehri, bu güzel şehirde Balkan Digital Summit adlı etkinlikte İstanbul’umuzu ve İstanbul’daki teknolojik uygulamaları anlatma şansı buldum. NALAS, B40 gibi oluşumların Balkan ülke ve şehirlerini bir araya getirme çabaları takdire şayan. Bu şehirlerin çok net olarak ortak kültürleri var. Ama teknolojik açlığı da yadsınamaz. Mutlaka üzerinde çalışılması ve desteklenmesi gereken organizasyonlar olarak düşünüyorum.

CIO Middle East Dubai buluşmasında sadece Ortadoğu değil dünyanın pek çok yerinden teknoloji liderleri ile bir araya geldim. Hibrid çalışma modelinin gerçek olduğu yeni dünyamızda çalışanlardan en yüksek verimi almak ve karşılıklı beklentiler konusunda Zoom CTO’su Gary Sorrentino ile karşılıklı sohbet etme ve uzaktan eğitim-toplantı-konferans teknolojilerinin kullanıcı deneyimlerini dinleme, çalışan verimliliğinin ölçülmesi konusundaki tespitlerimi paylaşma fırsatı buldum.

Evet sevgili dostlar, çok hareketli, dolu dolu bir 2022 yaz dönemini geride bıraktık. Okullar açıldı, üniversitelerimizde ders başı yapıldı, şehirler kış yükünü aldı ve hayat olağan temposuna geri döndü. Teknolojiyi üretmeye, izlemeye, takip etmeye ve belli alanlarında liderlik etmeye devam. Bilgi paylaştıkça çoğalacak, bu sebeple her etkileşimden kısa anekdotları sizlere aktarmaya çalıştım.