Özel Röportaj

Alaattin ÇAĞIL

2ROI Medya

Kurucu & Sosyal Medya Uzmanı & Dijital Stratejist

Aralık 2018

 

Sosyal Medya Geliştikçe Bizleri Bekleyen Riskler

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1994 İzmir doğumluyum. Küçük yaşlardan itibaren bilgisayar ve daha sonra sosyal medya ile haşır neşir oldum. Sosyal medya reklam içeriği üretmeye başladıktan sonra Sosyal Medya Uzmanlığı ve Danışmanlığı kariyerime başladım. Bu alanda ilerledikten sonra 2ROI Medya Reklam ve Prodüksiyon şirketini açtık. Ayrıca Dijital Strateji ve Yazarlık da yapmaktayım. Turkcell ve HardWare Plus dergisinde de aktif olarak sosyal medya üzerine yazıyorum. Temmuz 2017 itibariyle Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Ege Bölgesi başkanlığına getirildim. Daha aktif olma yolunda ilerliyoruz.

Birçok Belediye ve Belediye Başkanı, Kızılay, İHH, Yunus Emre Vakfı, Siyasi Kampanyalarda Dijital Medya Koordinatörlüğü ve Büyük Markalar ile Reklam Kampanyası Danışmanlığı yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

 

Şirketiniz, sektörünüz ve faaliyet alanlarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

2ROI Medya Reklam ve Prodüksiyon Şirketi olarak Sosyal Medya ve Dijital Medya Yönetimi, İçerik Üretimi, Kampanya Yönetimi, Film, Tanıtım Filmi ve Klip hizmetleri sağlıyoruz. Ayrıca Ürün, Katalog, Özel Çekimler, After Effects ve VFX, Web ve Grafik Tasarımı, Basın Danışmanlığı ve PR, SEO Hizmetleri sağlıyoruz.

 

Dijital Dönüşüm konusunda görüşleriniz nelerdir? Sizce Türkiye dijital dönüşümde hangi aşamada?

Dijital dönüşümü çok sağlıklı buluyorum. Fakat suistimal edilme olasılığı da çok yüksek bir gelişim oluyor. En basit bir şekilde evrakların azalması ile birçok yazılı evrakın datalara aktarılmasıyla çok hızlı bir şekilde bankalar, devletler vb. arası hızlı ve resmi evrak transferi olmaya başladı. Dijital dönüşüm tam anlamı ile tamamlandığında güvenlik açığından faydalanıp bu bilgilere sızmak isteyen kişiler artacak ve bu bir tehdit oluşturacak. Bu kısımda ne olacağını çok merak etmekle birlikte o günleri sabırsızlıkla bekliyorum. Tabi çok geç olmazsa.

Ülke olarak bir tarafta aşırı dijitalleşme bir tarafta dijitalleşmeden bir o kadar uzak kısımlar görüyorum. İnsanların bunu anlaması, öğrenmesi ve kavranması kolay olmuyor tabii ki.

 

Sizce Dünyayı değiştirecek teknolojiler nelerdir?

Ben Robotların dünyayı değiştireceğine inanıyorum. Diyecekseniz ki zaten robotlar hayatımız ve sağlık sektöründe var. Fakat bahsettiğim robotlar Facebook’un deneme olarak yaptığı ve bir süre sonra kendi dilini konuşmaya başlayan robotlar. Hatta insanlığı bitireceğim diyen robot. Bakın burada değinmek istediğim şey insanları robotlar katledecek değil. Robotlar arttıkça pek çok iş kolu yok olacak. Farklı ya da Üst düzey iş kolları devam edecek ama diğerleri ne olacak? Örneğin bir doktor belki işsiz kalacak ki muhtemelen normal doktorlar bu tarz robotlar üretilirse gelecekte işsiz kalacak. Bu yüzden insanoğlu kendi içinde çarpışacak diye düşünüyorum. Umarım düşündüğüm gibi olmaz…

 

Dünyada ve Türkiye’de bilişim sektörünün ve Sosyal Medya sektörünün geleceği hakkında öngörüleriniz neler?

Dünya’da belli başlı ülkelerde bilişim zaten almış başını gidiyor. Bu ülkelerin hemen arkasında ki ülkeler en öndeki ülkeleri yakalamaya çalışıyor. Fakat daha arka sıralardaki ülkeler bir şey yapmak için harekete geçmiyor, sadece bu bilişimde ilerlemiş ülkelerden faydalanıyor. İşte asıl sorun burada başlıyor. Bu ülkeler hazıra konarak daha rahat olduğunu düşünüyorlar. Ama ele geçirilen datalar ile gelecekte geride kalmış ülkelerin birçoğunu datada biriken insan duygularına göre çok kolay yönlendirebilecekler. Farklı şeyler yapabileceklerini tahmin edebiliyorum, yapmasalar bile böyle bir gücün oluştuğunu görebiliyorum.

Sosyal Medya bu işin bir parçası. Yukarıda söylediğim gibi insanlar parmak izini, gözlerini, cinsiyetini, yaşını ve nereli olduğunu tanıtıyor. Buna göre sosyal medyada kullandığı araçlar ile duyguları analiz edilebilir. Böylece hem yapay zeka yapma hem de duyguları ele geçirilmiş insanları daha iyi kontrol edebilme noktasında ilerleyebilirler. Sosyal Medya geliştikçe aslında neleri feda ediyoruz bir düşünmek lazım. Buna ben de dahilim. Umarım bu söylediğim şeyler bir hayal ürünü olur.

 

Sosyal Medya konusunda görüşleriniz nelerdir?

Sosyal Medya popülerliliğini korusa da şu anki denizlerimiz ve göllerimiz gibi içi çöp doldu. İnsanlar kimse görmüyor ve bilmiyor diye düşünerek her yeri kirletti, herkese saldırdı. Artık sponsorlu reklamlarda bile %70’e kadar verim düştü. Çünkü işi bilene bırakılmıyor ve bu yüzden zarar görülüyor, kaybediliyor. Bu işin kaymağını yiyenler, bu kadar zayıf halka olduğu için kaymağını kolayca yiyebildiler.

 

Türkiye’de bilişim alanındaki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Bu alanla ilgili yeni kurulan ve kendini göstermeye çalışan hatta çok güzel projeler, içerikler üreten STK’lar mevcut. Fakat eksik kaldığı ya da destek alamadığı noktalar da çok. Bunlardan en önemlisi gazete, televizyon ve sosyal medyada güçlü kitlelere sahip kişilerin veya yazarların destek olmamaları. Buna sağlıklı bir çözümü bulan ve güzel projeler üreten bir STK bu boşluğu çok hızlı doldurur ve kaliteli, dürüst projelerini devam ettirirse pek çok yerden de destek alır. İlerleyen dönemlerde de genç bilişimcilere destek olur.