Yazar

Zafer KÜÇÜKŞABANOĞLU

 

 

Ağustos 2019

 

Yeni Nesil Siyasetçi: Alexandria Ocasio Cortez

 

Yazılarımı çoğunlukla olduğu gibi yeni nesil gençler ve bu kitleyi ilgilendiren konularla ilgili yazmaya gayret gösteriyorum. Bu yazımda da size yeni nesil siyasetçinin ilk örneği olan bir isimden bahsedeceğim.

Alexandria Ocasio Cortez…

Kimdir bu Alexandria Ocasia Cortez diye merak ediyorsanız, gelin size anlatayım.

Öncelikle 29 yaşında olduğunu söyleyeyim. Kendisi Y kuşağı kategorisine giren genç bir siyasetçi. ABD ismini duyunca Alexandria Ocasio Cortez’in zengin birisi olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Annesi Porto Riko’lu, babası ABD doğumlu. 2011 yılında babasını kaybettikten sonra annesi temizlikçi ve otobüs şoförü olarak çalıştı. Bu sırada Ocasio Cortez ise garsonluk ve barmenlik yaparak geçimini sağlıyordu. Bostan Üniversitesi’nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında da dereceler alarak mezun olmuştu.

Gelelim Ocasio Cortez’in siyasi hayatına…

İlk önce üniversitede okuduğu yıllarda Senatör Ted Kennedy’nin ofisinde çalıştı. Daha sonra da Bernie Sanders’in kampanyasında çalışarak, az da olsa siyasi tecrübe kazanmıştı. Siyasi tecrübesi sadece bundan ibaretti. Demokratların saflarında New York’ta siyasete girmeye karar veren Ocasio Cortez’in ilk rakibi Demokratların emektar siyasetçisi, 10 dönemdir koltuğunu koruyan Joe Crowley idi. Seçim kampanyasında hayatında yaşadığı mücadelesini sürecini sık sık vurgulayan Ocasio Cortez, Temsilciler Meclisi ön seçimlerinde Crowley’i yenilgiye uğratarak tarihe geçti. Daha sonra da adım adım ilerleyerek ABD tarihinin en genç kadın Kongre Üyesi olarak Temsilciler Meclisi’ne girmeyi başardı. Hem de New York gibi sembolleşmiş bir yerden…

Peki Ocasio Cortez bunu nasıl başardı sorusuna gençlerin desteğini alarak cevabını verirsek hiç de yanlış olmayacaktır. Özellikle de Z kuşağını (2000 yılından sonra doğanlar) arkasına alan Ocasio Cortez, bu kitleyi sosyal medyayı iyi kullanarak etkiledi diyebiliriz. Gençlerin en çok kullandığı Instagram hesabı başta olmak üzere tüm sosyal medya hesaplarını aktif kullanan Ocasio Cortez, paylaşımlarında kısa, doğal ve samimi videolarla seçmenlere mesajlarını vererek, büyük bir takdir topladı. Bazen gençlerle dans ederken paylaşım da bulunuyor, bazen de çizgi roman karakteri olup, yeni nesil genç seçmenlerini etkilemeye çalışıyordu. Yazımı yazarken Ocasio Cortez’in sosyal medyalarına baktım. Instagram’da 3,2 milyon, Twitter’da 3,9 milyon, Facebook ve Youtube hesaplarında da yüzbinlerce takipçisi olduğunu gördüm. Daha şimdiden ABD’de Trump’tan sonra sosyal medyada en çok etkileşimi sağlayan kişi olduğunu okudum. Her geçen gün de sosyal medyadaki popülerliği artacak gibi gözüküyor Ocasio Cortez’in.

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Z kuşağı “Beni Kimse Anlamıyor” düşüncesine sahipti. Bu düşünceyi “Beni Anlayanlar da Varmış” anlayışına dönüştüren kişi tartışmasız Ocasio Cortez oldu. Yeni nesil gençlerin oy kullanmasıyla birlikte dünyadaki siyaset hızla transformasyona yani değişim ve dönüşüme girmişti. Bu değişim ve dönüşüm yeni siyaset anlayışını, bu anlayışta yeni siyaset dilini ortaya çıkarmıştı. Ocasio Cortez, ortaya çıkan yeni siyaset anlayışını iyi analiz ederek, seçimleri kazandı diyebiliriz.

Gençlerle birlikte her yaş grubuyla da iletişim kuran Ocasio Cortez, vaatleriyle de dikkat çekti. Vaatleri arasında ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kuruluşu’nu (ICE) kaldırmak, herkese ücretsiz sağlık hizmeti sunmak, asgari ücreti arttırmak, devlet okullarında eğitimi ücretsiz hale getirmek, federal iş güvencesi sağlamak, adli adalet sisteminde reform yapmak ve “Yeşil Yeni Sözleşme” ile 2035 yılına kadar yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçiş ve iklim değişikliği uyumunu sağlayacak politikalara öncelik verilmesi vardı. Bu vaatleriyle toplumun büyük bir kesiminin desteğini de aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ocasio Cortez, ABD siyasetinde çok önemli bir yere geldi. Time Dergisi Alexandria Ocasio Cortez’i yılın en etkili 100 ismi arasında gösterdi. Trump ile Twitter üzerinden atışmaları sayesinde Dünya’da da tanınmaya başlayan önemli bir siyasetçi konumuna da ulaştığını söyleyebiliriz. Şimdiden geleceğin ABD Başkanı olarak Ocasio Cortez’in ismi sıkça konuşulur oldu. ABD anayasasına göre ABD Başkanlık adaylığı için 35 yaş şartı var. Ocasio Cortez 2020’deki seçimlerde ABD Başkan adayı olamıyor. Lakin 2024 yılında ABD Başkan adayı olabilme şartını yakalıyor. Ocasio Cortez 2024’te ABD’nin yeni Başkanı olabilir. Ne dersiniz? Ülkemizin geleceği için ABD ilişkileri önemliyse şimdiden Ocasia Cortez ile iletişim kurmamız gerekmez mi? Bence gerekir. İlgililere duyurulur…

Alexandria Ocasio Cortez etkisini ülkemizde henüz görmüş değiliz. Ülkemizin nüfusunun ne kadar genç olduğunu söylememize bile gerek yok. Ülkemizdeki yeni nesil gençlere tamamen hitap eden hiçbir parti ve lider olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ülkemizdeki gençlerin “Beni kimse anlamıyor” düşüncesini yıkan partiler ve liderler henüz çıkmadı. Umarım ilerleyen günlerde çıkar. Çıkmalıdır da. Yaptığımız analizlerde de bu durumu net bir şekilde görebiliyoruz. Aday olma yaşı 18’e indi ama en son seçimlerde 18-29 yaş arası sadece 8 Milletvekilimiz TBMM’ye girebildi. 600 Milletvekilinden sadece 8 kişi… Yorumu sizlere bırakıyorum! Bu veri bile bizlere ülkemizde halen gençlerin siyasette ciddiye alınmadığını, “Gençler bizim geleceğimizdir” düşüncesiyle sıramızı beklememiz gerektiğini göstermektedir.

31 Mart yerel seçimlerinde sadece 1,2 milyon genç ilk kez oy kullandı. Yıllar geçtikçe seçimlerde oy kullanacak gençlerin sayısı çok önemli derecede artacak. O yüzden partilerimiz ve liderlerimiz yeni nesil gençleri önemsemek ve siyasette daha çok yer vermek zorundalar. Bu durumun tersi olursa da yeni nesil gençler, kendi partilerini ve liderlerini çıkartırlar. Benden söylemesi…

Ülkemizde yeni nesil gençlerin siyasette aktif olacağı günler temennisiyle…

Sevgiler…