Özel

Dosya Konusu: “Blockchain”

 

 

Mustafa Gayır

İstanbullines | Bilgi Sistemleri ve Dijital Pazarlama Müdürü

Büyük Değişime hazır mıyız?

Yakın gelecekte blockchain teknolojisi, iş yapış şeklimizi, finansal varlıklarımızın yönetimini ve buna bağlı alışkanlıklarımızı, sözleşme yöntemlerimizi, sanal dünyada kim olduğumuzun kimlik karşılığını ve kanıtlama yöntemlerimizi tamamen değiştirecek. Tüm bunlara ek olarak, devletlerin vatandaşlarını tanıma ve ülkelerin birbirleri ile olan güvenlik ve ticari anlaşmalarını yönetmelerini kolaylaştıracak. Tedarik zincirinden üretime hızla kullanımı yaygınlaşan IOT cihazlarının sayısının her gün artması ve buna bağlı veri güvenliği açıklarının oluşmasına sebep olurken, Blockchain teknolojisi sensörlerden gelen veriyi güvenli bir şekilde işleyebilmesini, yönetebilmesini ve saklayabilmesini sağlayacak. Blockchain’in, birbirleri ile bütünleşik varlıkların en üst düzeyde veri güvenliğini sağlayarak ve büyük bir değişimi beraberinde getireceği kanaatindeyim.

 

Hüsnü Tavlaş

Türk Nippon Sigorta | Sistem ve Ağ Yönetimi Müdürü

Blokchain Teknolojsinde Siber Güvenliğin Rolü

Siber suçlular her geçen gün finansal verileri, sağlık kayıtlarını, kişisel bilgileri ve fikri mülkiyet gibi değerli verileri daha komplike ve yeni tekniklerle çalmaya çalışıyor. DDoS saldırılarıyla şirketlerin faaliyetlerini durdurmaya veya gelişmiş ransomware tekniklerinin kullanılması yoluyla para kazanma gibi stratejilere başvuruyor.

Blokchain temelde merkezi olmayan, sayısallaştırılmış ve dağıtılmış defter teknolojisi olarak bilinen teknolojileri barındırması sebebi ile veri şifrelemesinin, denetlenebilirliğin, şeffaflığın ve değişmezliğin temel özelliklerine bağlı olarak inkâr edilemez güvenilir veri doğrulama imkânı sağlamanın yanında merkezi olmayan yapısı sebebiyle de verilerin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirliğine karşı yapılan saldırılarda daha etkili bir güvenlik sağlıyor. İlerleyen zamanda büyük miktarda verilerin depolanması için ideal bir platform haline gelmesiyle birlikte, siber güvenlik alanında etkili bir teknoloji olarak yerini alacak.

 

Mustafa Çelikpençe

Eksim Yatırım Holding | Bilgi Sistemleri Müdürü

Blokchain ile aracısız işlemler

Bitcoin protokolünün omurgasını oluşturan Blokchain, basitçe halka açık, güvenilir, şeffaf ve dağıtık bir işlem defteridir. İşlemlerin aracısız olarak blokchain altyapısı üzerinden şeffaf ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi; finans sektörü dışında da kabul görmüş standart iş modellerini değiştiriyor. Özellikle ülkemizde taksi kullanımı noktasında tartışma konusu olan Uber, oda/ev kiralama siteleri gibi internet üzerinden gerçekleştirilen P2P-Peer to Peer (Uçtan uca) paylaşım sistemlerinin yerini alarak aracıları ortadan kaldırabilmesi; merkezi bir yapıdan, dağıtık bir yapıya geçişi ön plana çıkartıyor. Blokchain ile seçim ve anket sonuçları herkese açık ve güvenli bir şekilde takip edilebilirken; veri ve kimlik yönetimi, hisse değişimleri, ikili sözleşmelerin aracısız yapılması gibi işlemlerde blokchain altyapısı kullanılabiliyor. Blokchain uygulamalarının, özellikle kar paylaşım modeli başta olmak üzere, yasal açıdan da mutlaka değerlendirilmesi ve mevzuatta yerinin belirlenmesi gerekiyor.

 

Metin Karabiber

Enqura | Genel Müdür

Blockchain, önümüzdeki dönemde ekonomik dengeleri değiştirecek ve hayatımızın her alanında yer alacak.

Blockchain, önümüzdeki dönemde tüm kurumların yeniden yapılanmasını gerektirecek ve ekonomik dengeleri değiştirecek, temelde mevcut sistemlerin güven ve mutabakat problemlerini çözmüş bir teknoloji. Hayatımızın her alanında yer bulmaya aday ve yaygınlaşması da çok uzun süreler almayacak. Kayıtların değiştirilemez olmasından başlayan bir temele sahip. Dağıtık ve çok kullanıcılı sistemlerde verilerin güvenli olarak paylaşılmasını sağlayan teknolojik özelliklere sahip. Şu anda pek çok örnek kullanım dünyada ve ülkemizde başladı. Kamu sistemleri, kimlik yönetim, akıllı kontratlar, mobil ödemeler, uluslararası ödeme sistemleri, sigorta yapıları, tedarik zinciri, sağlık, lojistik, güvenlik ve enerji yönetim gibi konularda mevcut sistemlere göre daha az maliyetli, daha güvenli ve daha esnek yapılar sunabiliyor.

 

Turgut Çilingir

Jolly | Bilgi Teknolojileri Direktörü

Blockchain Çağı

Blockchain Teknolojileri, Kurumsal ve Ticari faaliyetlerde ürün geliştirme zincirlerinde gerçek bir değişim yaratan, işlem şeffaflığı, gizlilik, gelişmiş sistem güvenliği ve çeşitli ilerici kullanım durumlarında kullanılmasına izin veren çeşitlilik çağına doğru ilerliyoruz.

Karmaşık tedarik zincirlerini yönetmekten küresel işbirlikleri kurmaya, hatta pazarlama ve müşteri hizmetleri girişimlerini geliştirmeye kadar: blockchain tüm bunları bozma potansiyeline sahip. Aşılması gereken birçok zorluk olsa da, teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor. Gelecekteki büyümenin kilidini açmak için, işletme, sunduğu fırsatlar alanını keşfederek daha da gelişecek.

Küresel rekabet ortamında Blockchain gibi yeni nesil teknolojileriyle donatan kuruluşlar her zaman bir adım önde olacak.

 

Kerem Gün

Point Hotel Taksim | Bilgi İşlem Müdürü

Blokzinciri arkasındaki tehlike, bu sistem sadece sanal para üretmiyor.

256 haneli şifre algoritması ile network oluşturup güvenli olarak şifrelenmiş işlem bloklarının oluşumuna dayanıyor ve son kullanıcıları bir araya getirerek daha fazla blok elde edilmesi ne kadar da kulağa güzel geliyor! Bir de işin arka plandaki tehlikesini görmek gerek. Bu şifreleme metodlarını milyonlarca GPU ve donanımları ile dahil eden güç, tek başına bunu yapamayacağı, yani süper quantum PC’lere sahip olamayacağını bu işe başlamadan önce hesaplamıştı. Sistem bizim için size cazip bir teklif sunar gibi bu hashlerin oluşumu için sistemine dahil eder. Belirli bir kazanç sağlamanıza, yani artık bu döngüye girmenize izin verir. Peki bu kadar önemli veri sadece iyi niyetli finansal değerler olarak masumca değerlendirilmeli mi? Dönüp dolaşıp ransomware olarak bilinen işletmelerin milyonlarca dolar zarara uğratan şifreleme bombaları hepimizin dahil olduğu bu sistemlerden çıkarak şirketleri imha ediyor. Evinizde çalıştırdığınız masum bilgisayarınız hiç de masum kalmıyor.

 

Zekeriya Öznam

Katılım Emeklilik | Bilgi Teknolojileri ve Raporlama Müdürü

Blockchain’i basite almak, onu bir hayal olarak nitelemek sadece kripto para altyapısı olarak değerlendirmek hata olacak. Blockchain tam anlamı ile teknolojik bir devrim.

Blockchain’i basite almak, onu bir hayal olarak nitelemek sadece kripto para altyapısı olarak değerlendirmek hata olacak. Blockchain tam anlamı ile teknolojik bir devrim. Bunun farkında olanlar şimdiden kendi iş süreçlerine blockchain teknolojisini de dahil eden projeleri geliştirmeye başladı. Para transfer işlemlerinden kredi işlemlerine daha güvenli ve süratli hizmet vermeyi amaçlayan finans kuruluşlarından, kişisel sağlık verilerinin çok daha güvenli ama aynı zamanda her an erişilebilir olmasını sağlamaya çalışan sağlık kuruluşlarına kadar birçok proje üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Özünde yer alan bir merkeze bağlı olmadan işlem yapılmasına izin vermesi ile işlemlerin alıcı ile satıcı arasında direkt olarak ve güvenli yol ile olanaklaşması ilerleyen günlerde tüketici olarak bizim arada hiç bir kişi ya da kuruluş olmadan sadece üretici ile temas ederek satın alma yapmamıza imkan sağlayabilecek.

 

Cihan Keser

Hannover Fairs Turkey | Bilgi Sistemleri ve Online Projeler Direktörü

Blockchain teknolojisi yaşam şeklimizi, işimizi, alışkanlıklarımızı ve hatta hayallerimizi değiştirebilir.

Günümüzde artık uygulama örneklerini de görebilme şansını yakaladığımız blockchain teknolojisi ile finansal işlemlerin yanısıra, e-Ticaret, sağlık, sigorta ve enerji sektörlerinde süreçlerimizi daha şeffaf, demokratik, verimli ve güvenli olarak yapılandırabileceğiz. Seçim güvenliği, telif ve patent işlemlerinde merkezileştirme sorunları da bu teknoloji ile çözülebilecek. İşin bir diğer heyecanlı kısmı ise bu yeni blockchain sistemlerinin sosyal ağlarla entegrasyonu. Bu entegrasyon, merkezi olmayan, reklam gelirlerinin de içeriklerin ilk üretildiği zincir bazında adaletli olarak dağıtıldığı bir sosyal platform mekanizması haline evrilebilir. Şu anda çok ütopik gelse de, belki de gelecekte parasal sistemler ve vatandaşların hakları konusunda devletlerin güvencesine ihtiyaç kalmayan blockchain üzerinde bir yapı bile inşa edilebilir.

 

Arzu Tufan

Mobit Bilişim / CASIO | IT Yöneticisi

Gelişen ve Değişen Teknoloji ile Blockchain

Gelişen teknoloji ile beraber Blockchain teknolojisi kolay ve hızlı bir şekilde veri mimarisinin büyüklüğü fark etmeksizin veri takibini sağlayan, merkezi lokasyonlara bağımlı olmadan güvenli ve hızlı ağlar ile desteklenen bağımsız bir şekilde, dağıtık yapıdaki veri kümelerini yönetebilen veri tabanı sistemlerini oluşturuyor. Bu teknolojiyi kullanan sistemler sadece kripto para transferlerinden ibaret değil. Dış Ticaret ve Lojistik, Sağlık sektörü, Tedarik Zincirleri, Sigortacılık sektörü ve Uluslararası para transferi sistemleri gibi farklı alanlarda bulunan sektörlerde güvenli, yedekli ve hızlı bir şekilde hizmet veriyor.

 

Çiğdem Morkoç

Yılport Holding | Bilgi Sistemleri Destek Amiri

Aktif bağımız, Blokchain mi dersiniz?

Bitcoin kripto, dijital para ve ödeme sistemi. 2008 yılında dünyaya duyuruldu. Bitcoin peer to peer (P2P) yapısı gereği dağıtık bir ağ yapısı ile dijital para paylaşımı sağlar ve böylelikle bankalar, noterler, finans şirketleri gibi üçüncü muhataplar aradan çekilir; farklı bir deyişle merkezi otoritesiz internet üzerinden toplu defter tutma ortamını düşünebiliriz işte bu ortama Blockchain (Blok Zinciri) denir. Blockchain teoride sadece bir veri topluluğu. Ancak tipik olarak işlem verilerini içeren geniş veri kayıt sistemi. Blockchain tarih, saat, katılımcıları ve onların her bir işlemin kaydını bloklarında tutar ve sürekli günceller. Zincirleme olan her bir blok (dijital defter), zincirden hemen önce gelen bloğa bir referans içerir. Bu, her bloğun kronolojik olarak sipariş edilmesini sağlar. Blokları bu şekilde birbirine bağlamak, tek bir kişinin blok zincirindeki verileri değiştirmesini neredeyse imkânsız hale getirir. Bu algoritmik yapısıyla güvenilir.

 

Salih Soylu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı | Çevre ve Şehircilik Uzmanı (Bilgisayar Mühendisi)

Blockchain Teknolojisinin Geleceği

Blockchain teknolojisi sanal para bitcoin ile birlikte popüler oldu, fakat arkasındaki teknoloji olan blockchain yeni keşfedilmeye başlandı. Şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanı teknolojisi olan blokchain sanal para dışında dijital kimlik, akıllı kontratlar, takas yöntemi, alış/satış platformları ve ödeme işlemleri gibi alanlarda kullanılıyor. IBM, Microsoft gibi büyük teknoloji firmaları ve büyük konsorsiyum oluşturan şirketler bu teknoloji üzerine yatırımlar yapıyor. Ülkemizde de söz konusu teknoloji için üniversitelerimizde çalıştaylar yapılıyor ve TÜBİTAK tarafından Blokzincir Araştırma Laboratuvarı kuruldu. Yaygınlaşması ile daha ilgi çekici hale gelecek bu teknoloji günümüzde de pek çok alanda kullanılacak.

 

Önder Karademir

Özdilek | Bilgi Teknolojileri ve Ar-Ge Grup Müdürü

BlockChain Coinle ilgisi sadece altında yatan teknoloji

Blockchain konuştuğumuzda kripto para ilişkisi kurulduğu için bu başlığı atma ihtiyacı duydum. Bir blockchain projesi parasal bir ifade içermese de bu ilişki kurulabiliyor. Yanlış da değil. Blockchain projelerini algılama süreci devam ediyor. Kurumsal olan şirketlerin %44’ü blockchain teknolojisini nasıl kullanabilir diye hala araştırma yapıyor.

Bu teknolojinin yararı: Şeffaflık ve sahte belgelerden kurtulmak.

Çünkü veri tek bir sistemde değil ve doğruluğu bir çok kaynaktan teyit ediliyor. Bu teknolojiyi güçlü kılan da budur. Bir ERP’ye veriyi girmeye yetkili kişilerin girdikleri doğrultusunda veri doğru iken, blockchain teknolojisinin kullanıldığı sistemlerde girilen veri birden fazla kaynaktan teyit ediliyor. ABD Afet yönetimini bu teknolojiye kaydırarak sevkiyatların doğru yere gittiğini teyit ediyor. Sigorta şirketleri bu teknolojiye yatırım yapmak istiyor. Zira; kasko, ekspertiz, hurdacı, tamircinin sistemleri ile bilgileri doğrulayabiliyor.

 

Emre Kunduroğlu

United Nations | Bilişim Teknolojileri Çağrı Merkezi Müdürü

2000’in üzerinde olan kripto değer sayısı çok yakında büyük oranda düşecek ve sadece kendi kitlesini oluşturan kripto değerler hayatta kalacak.

İnternet’in ilk kullanıldığı yıllarda niş pazar kavramı yoktu, yani sektörlere özel platformlar mevcut değildi. Bugün ise internetin geldiği yeri şu şekilde özetleyebiliriz; Hotel rezervasyonu için X web sitesi kullanılırken, temel ihtiyaç malzemeleri için Y web sitesi kullanılır. Sosyal medya dahi bu şekilde sektörlere, hobilere, hizmetlere göre ayrışıyor. Hayvanseverler Z uygulamasını kullanırken, av tutkunları Q uygulamasını kullanıyor. Halbuki birkaç yıl öncesine kadar bu sosyal medya uygulamaları Facebook’ta sadece bir sayfadan ibaretken bugün cep telefonu uygulamaları ve web sitelerine dönüştü. Dolayısıyla kendi kitlelerini ve niş pazarlarını oluşturdu. Blockchain de tıpkı internet ve sosyal medya gibi sektör, hizmet vb. faktörlerin etkisiyle kendi kitlesine hizmet veren değerleri oluşturacak. Örneğin değer transferi için Ripple, alışveriş için Bitcoin, akıllı sözleşmeler için Ethereum kullanılacak ve 2K’in üzerinde olan değer sayısı büyük bir oranda düşecek.

 

Talip Ceylan

Goodyear Lastikleri | Üretim BT Uzmanı

Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisi hala yeni, ancak işletmeler üzerindeki potansiyel etkisi heyecan verici ve çok büyük. Peki neden tüm dünya bundan bahsediyor? Ve neden bu kadar önemli?

Günümüzün ve geleceğin teknolojilerinin bu denli hızlı ilerleyişi bizi ve yaşadığımız dünyayı farklılaştırdığı gibi kullandığımız kağıt ve madeni paralar, yerini sanal paralara bırakıyor. Blockchain geniş bir bilgisayar ağına yayılmış işlemlerin sürekli güncellenen bir kaydı. Blockchain terimi, değerli bir şeyin kaydedilmesi ve izlenmesi için programlanabilen bir sistem. Merkezi olmayan ve tüm bilgisayar ağları arasında dağıtılmış bir veritabanı gibi düşünün. Blok zincir, bilgileri zincir olarak bilinen sürekli bir kronolojik hatta bağlanan bloklar olarak adlandırılan gruplar halinde saklar. Blockchain teknolojisini incelediğimizde günümüzde hemen hemen her sektörde kullanılmaya başlanmış olduğunu görüyoruz. Blockchain, teknoloji dünyasını ve birçok sektörü etkileyecek potansiyele sahip. Yıllar ilerledikçe yaratacağı köklü değişiklikler toplumun yapısını ve içinde bulunduğumuz dünyanın şartlarını değiştirecek düzeyde.

 

İbrahim Narman

HES Kablo | Sistem ve Network Şefi

Blockchain ne getirir, ne götürür!..

Çok değil bundan 20-30 yıl önce Bilgisayar, İnternet, Akıllı Telefon dendiğinde bir çoğumuz için bilinmeyeni veya kısmen bilineni ifade ediyordu. Şimdi aynı şeyi Blockchain için söyleyebiliriz. Hızla ilerleyen teknoloji bizi Blockchain ile tanıştırdı ve hızlı bir şekilde hayatımıza giriyor, bu kadar tanınması ve hatta bu teknolojinin öneminin anlaşılması tabi ki para (Bitcoin) ile oldu.

Blockchain teknolojisi; başta Finans Sektörü olmak üzere Sağlık Sektörü, Sigorta Sektörü, Askeri alanlar ve Tedarik Zinciri yönetimi gibi bir çok alanda kullanılabilir olması, getirisinin olması ve pek tabi beraberinde ne handikaplar doğuracak, neler götürecek onu da az çok tahmin etmek mümkün ise de bekleyip göreceğiz.

 

Burak Şentürk

Yapıray | Bilgi İşlem Müdürü

Blockchain hakkında kısa kısa

Blockchain ile interneti birbirine çok benzetiyorum. Yerel ağlardan daha geniş ağlara geçip gün sonunda şu an ki internet yapısına nasıl ulaşıldı ise blockchain de veritabanı mimarilerinden çıkılıp dünya çapında bir ağ oluşumuna doğru gidecek. Henüz değil, ama çok yakında… Çünkü güvenlik günümüzün en büyük problemlerinden biri iken blockchain ilk olarak buna çözüm buluyor. Şeffaflık bir diğer çözümü, izlenebilirlik kimlik yönetimi derken firmalardan ve ülkelerden bağımsız bir ağ oluşturup dileyen herkesin bu ağ içerisinde son derece güvenli bir şekilde yer almasına olanak sağlıyor.

 

Hakan Uçar

Cam Merkezi | Direktör (CIO)

Blockchain ile ticaret daha kolay

Küreselleşen ticaretin sonucu olarak tedarik zincir yönetiminde sınırlar ortadan kalktı. Dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğu iş yapış tarzımızdaki değişim bizleri dijital çözümlere yönlendiriyor. Bu çözümlerden birisi olan blockchain de dünya ticaretinde önemli bir yer alacak. Aracıları ortadan kaldırıp aynı zamanda güven sağlayan blockchain ile ticaret hız kazanacak.

 

Hakan Cem Topal

Flokser | Bilgi Teknolojileri Müdürü

Blockchain ile Akıllı Sözleşmeler Geliyor!

Blockchain devrimi başlıyor, az kaldı. İnternet keşifi gibi hayatımızı ve çalışma şeklimizi kolaylaştıracak blockchain altyapısını kullanan akıllı sözleşmeler devreye giriyor. Herkesin şikayetçi olduğu fazla bürokrasi, güvensiz ortamlar, para transferleri sorunlarını ortadan kaldıran sistemler kulağımıza ne kadar hoş geliyor, değil mi?

Mesela yurtdışındaki bir müşterimiz ile yaptığımız sözleşmeyi, gereken gümrük işlemlerini, müşterilerimizden gelen ödemeleri hiçbir aracı kullanmadan, çok hızlı ve güvenli gerçekleşmesi çok güzel olacak.

Yapılan bir çok blockchain işlemi ister istemez bir sanal para transferi ile sonlanacak. İşte burada en büyük sorun karşımıza çıkıyor. Bence resmi olarak tanınan bir sanal para ortaya çıktığı zaman hayat çok değişecek. Kişisel görüşüm her ülke sanal parasını çıkartmak zorunda kalacak ve ekonomik dengeler değişecek.

 

Doğan Topkaya

Glasshouse | Sistem Uzmanı

Blockchain, şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağınık veri tabanıdır. Bu teknolojiye ise Blockchain Teknolojisi adı veriliyor. Bu teknoloji iyi değerlendirilirse bizim dijital kimliğimiz olacak.

Evet, son zamanlarda özellikle internette çokça karşımıza çıkan Blockchain (Blok Zinciri) adından da anlayacağımız gibi, bir zincirden yani birbirine bağlı bir bağdan bahsediyor. Peki anlamı nedir bu zincirin? Bankacılık ve Finans sektöründe yepyeni bir dönemi başlatan Blockchain teknolojisi özellikle güvenlik noktasında tüm riskleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Paranın dijital adı olarak tanımlansa da sadece parayı kapsamadığı ortada. Kısaca nakdi değer arz eden her şeyin şifrelenmiş dijital adı demek yanlış olmayacak. Aslında ülkemize en büyük artılarından biri de ihracat ve ithalatta para transferi sürecini daha hızlı ve daha güvenilir şekilde sonuçlandırabilmek. Bu vesileyle Uluslararası para değerimizin de artacağını düşünüyorum. Dijitalleşme sürecinde belki 3-5 yıl sonra günlük hayatımızda da sıklıkla kullanacağımız bir teknoloji olarak karşımıza çıkacak Blockchain Teknolojisi. Sonuç olarak Blockchain, insanların dijital kimliği haline dönüşebilecek bir teknoloji.

 

Murat Keçeciler

Kececiler & Partners Hukuk Bürosu | Avukat

Doğrulamanın en güvenli yolu

Kripto paralar ile hayatımıza giriş yapan bu teknolojinin gelecekte, doğrulama ve teyit gerektiren işlemler açısından vazgeçilmez şekilde kullanılacağı ortada. Sanayi bakanlığının ihracat işlemlerinde blockchain teknolojisinden faydalanmak için çalışma başlatması da bunun en somut göstergesi. İhracat işlemleri bir çok farklı idari otoritenin teyidini gerekli bir süreç olması nedeniyle, mevzuata uyumlu şekilde kurgulanacak bir blockchain alt yapısının oluşturulması hem işlem güvenliğini artıracak, hem de işlemlerin hızını artıracak. Bu şekilde bir ihracat işlemi için birden çok farklı kurum arasında yapılacak işlem doğrulamaları da blockchain teknolojisi ile otomatik olarak teyit ediliyor olacak. Bu konuda yerli bir alt yapı tesis edilmesi bir çok bakanlık işlemlerinde de bu teknolojiden istifade edilmesinin önünü açacak.