Özel Röportaj

Süleyman DEMİR

Dilek Holding

Grup Bilgi İşlem Müdürü

Ocak 2019

 

Turizmde Deneyimlerimiz Teknolojiye Doğru Yöneliyor

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1985 yılında İstanbul’da doğdum. Turizm ve Konaklama İşletmeciliği mezunuyum.

Bilgi teknolojileri sektörüne bir antivirüs markasının Türkiye distribütöründe başladım. Ardından turizm sektöründe büyük markaların misafir internet hizmeti altyapı hizmeti sunan global bir firmanın Türkiye’de proje bazlı destek aldığı bir ekipte yer aldım.

Bünyesinde Radisson Blu ve Sheraton markalarını bulunduran Dilek Holding şirketinde Grup Bilgi İşlem Müdürü olarak görev alıyorum.

BİLİŞİM GRUBU’nun kuruluş aşamasında amacı ve yapısı ile ilgili bilgi aldığımda çok heyecanlanmıştım. BİLİŞİM GRUBU Kurucu Üyesi ve Turizm Grubu Başkanı olarak görev alıyorum.

 

Şirketiniz, sektörünüz ve faaliyet alanlarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Dilek Holding olarak turizm, inşaat, yeme içme ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. En büyük yatırımlarımız Türkiye’nin lokomotif sektörü olan turizm üzerine. Yurda döviz girişi ve çalışan istihdamında yeri üst sıralarda.

 

Dijital Dönüşüm konusunda görüşleriniz nelerdir? Sizce Türkiye dijital dönüşümde hangi aşamada? Şirketiniz hangi aşamada, planlarınız nelerdir?

Türkiye dijital dönüşümde kısıtlı aşamalar kaydediyor. Dönüşümü gerektiği seviye ve kalitede yapan şirket sayısı oldukça az. Mevcut şirket yapılarında özellikle de üretim bantlarında üretim devam ederken bir dönüşüme başlamak ve başarı ile bitirmek maddi manevi zorluklar barındırıyor. Kullandığımız belli başlı teknolojilerin yurt içinde üretilmediğini düşünürsek ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.

Dilek Holding olarak teknolojiye yatırımı gider olarak değil, şirketimize katma değer olarak görüyoruz. Bir işletmenin sabit ihtiyaçlarını gidermekten öte plan yaparak hareket ediyoruz. Misafirlerimize ve çalışanlarımıza yepyeni deneyimler yaşatmak, konaklamalarını ve iş hayatlarını kolaylaştırmak için projeler geçiştirmeye çalışıyoruz.

 

Sizce Dünyayı değiştirecek teknolojiler nelerdir?

Bence Dünyayı değiştirecek teknoloji “yapay zekâ”. Kendi kendine öğrenip insanların verdiği yetenek ve bilgiyi geliştiren ve canlı olmayan bir ortam şüphesiz geleceği değiştirecek.

 

Dünyada ve Türkiye’de bilişim sektörünün ve turizm sektörünün geleceği hakkında öngörüleriniz nelerdir?

Dünyada güç artık bilişimden geçiyor. Türkiye olarak birçok teknolojik ürün üretiminde gerilerde olabiliriz, fakat yapay zekâ ve blokchain’de başarılı olursak aradaki makası kapatabiliriz diye düşünüyorum. Aksi halde içinden çıkılması çok durumlara düşebiliriz. 1975’lere kadar dünyadaki güç dengeleri enerjiden geçiyordu. Fakat şimdi bilgi teknolojilerinden geçiyor. Ülkelerin elindeki teknolojiler enerjiden daha değerli durumda. Bilgi ve teknoloji üretimi doğal kaynakların verdiği enerji zenginliğinin çok çok üzerine çıktı.

Turizm için bilişimi değerlendirmek gerekirse kısaca şunu söyleyebilirim. Artık misafirler konaklama deneyimlerinde, yeme-içme ve doğal güzelliklerin yanında rezervasyon sırasında rahatlık, erişebildiği her noktada hızlı internet ve toplantı salonlarında interaktif deneyimler yaşamak istiyor.

 

Yerli ve Milli Teknolojiler konusunda görüşleriniz nelerdir? Sizce Türkiye Yerli ve Milli Teknolojilerde hangi aşamada? Şirketiniz hangi aşamada, planlarınız nelerdir?

Yerli ve milli teknolojide hızlıca almamız gereken yol yazılımdan geçiyor. Şu anda ülkemizi bir yerlere getirmek istiyorsak yüksek yazılım teknolojilerine ihtiyacımız var. Şirket bünyemizde ihtiyaçlarımızı karşılaması durumunda kesinlikle yerli firmaların ürünlerini kullanmak istiyoruz.

 

Bilişimde Dünyadaki konumumuzu nasıl değerlendirirsiniz?

Bilişim sektöründe dünyada iyi projeler yapan, fakat yapan bir noktadayız. Yani bu projelerin satın alımı yurtdışından yapıldığı için gelişen değil, tüketen taraftayız.

 

Türkiye’de bilişim sektörünün sorunları nelerdir?

Sadece bilişimde değil de hemen hemen tüm alanlarda yaşadığımız sorun hep aynı. Bir kişi ya da grubun, bir ürün ya da hizmet üzerine uzman olması yerine, herkesten her işi yapmasını istediğimiz için istediğimiz yolu alamıyoruz. Bu düşünceyi ve uygulamayı değiştirmediğimiz sürece Türkiye olarak istediğimiz ilerlemeyi yakalayamayız.

 

Blockchain konusunda görüşleriniz nelerdir?

Blockchain teknolojisi yakın gelecekte tüm dünyada bilinen ve hemen hemen her noktada kullanılan bir yere gelecek. Orta ve uzun vadede ise dünyanın çehresini değiştirecek seviyede değişikliklere yol açacak.

 

Sizce Türkiye Bulut Teknolojilerinde hangi aşamada?

Reklam olmaması için isim vermeyeceğim fakat 2 şirketin bulut teknolojilerinde hatırı sayılır bir yol aldığını ve bunu yurtdışı bağlantılı şirketlere hizmet verebilecek seviyeye getirdiğini biliyorum. Bu durumdan çok memnun olduğumu söylemek istiyorum.

 

Savunma Sanayi ve Savunma Teknolojileri konusunda görüşleriniz nelerdir? Sizce Türkiye Savunma Sanayi ve Savunma Teknolojilerinde hangi aşamada?

Savunma sanayii teknolojilerinde Cumhuriyet tarihimizin en hızlı dönemlerinde olduğumuzu söyleyebilirim. Son 10 yolda aldığımız yol 70 yılda aldığımız yoldan daha fazla.