Dijital Biz Dergisi | Editör

 

Şenol VATANSEVER

 

Mart 2022

 

 

Kripto Varlık Yasa Tasarısı’nda Sektör Belirleyici Olmalı

 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi gazetecileriyle buluştuğu bir toplantıda kripto para düzenlemesinin hazır olduğunu ve TBMM’ye gönderileceğini açıklamıştı. Twitter’da 26 Aralık 2021’de başlatılan ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı “Kripto yasa taslağını konuşuyoruz” isimli sohbet odasına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a bu konunun önemini odada aktarmıştık. Mevcut durumun sadece kripto para çerçevesinde değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etmiş; kripto para yasa taslağı, blockchain, NFT, Metaverse ile ilgili bazı değerlendirmelerimi paylaşarak konunun tıpkı savunma sanayi gibi “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında önemli bir alan olacağını belirtmiştim. Elitaş, sohbette, belirlenen temsilcileri konunun detaylarını paylaşmak üzere TBMM’ye davet etmiş ve geniş katılımla görüşme gerçekleşmişti. Sohbet odası ve devamında gerçekleşen görüşme, Kripto Varlık Yasa Tasarısı’nın paydaşlarla istişare edilmesine yönelik ilk önemli adımlar olmuştu.

Mustafa Elitaş’ın daveti ile gerçekleşen görüşmeye ilişkin Twitter’da birçok değerlendirme yapıldı. Genelde büyük bir destek görmesine ek olarak daha geniş katılım ve temsiliyet olması gerektiği ile ilgili birçok yorum paylaşıldı. Bu yorumlara kayıtsız kalmadık. Hem vatandaşlarımızın hem paydaşların hem de ülkemizin menfaatine olacak bir yasa taslağı önerisi hazırlamak üzere önemli bir inisiyatif başlatarak, Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) ev sahipliğinde sektördeki paydaşları açık davet ile bir araya getirdik. Sivil toplum kuruluşları ve kripto para borsası temsilcileri, fenomenler, bu alanda çözüm sağlayan firmaların temsilcileri, akademisyenler, hukukçularla 4 Ocak 2022’de Bahariye Mevlevihanesi’ndeki genel merkezde bununla ilgili olarak bir istişare toplantısı yaptık.

İstişare toplantısında kripto para camiasında beklentilerin benzer olduğunu gördük. Örneğin, hepimiz ülkemizin kripto para merkezi olabileceği ifade ettik. Daha önce farklı teknolojilerde bazı durumlarda ıskaladığımız şeyi burada aslında bir fırsata dönüştürebileceğimizi, ekosistemin merkezi olabileceğini, buna uygun sistem strateji ve politikaların oluşturulması gerektiğini, yatırımcıların korunmasını, kripto para ve kripto para borsaları, projelerinin aslında daha çok denetlenmesini konuştuk. Devamında istişare toplantısına katılan ve katılamayan birçok paydaşın dahil olduğu Telegram grubu oluşturduk ve grupta iletişime devam ettik.

RTÜK Seçici Kurulu tarafından “Teknoloji” kategorisinde 1. seçilip ödülü almak üzere gittiğim Ankara programımızda bir dizi temaslarda bulunma fırsatım olmuştu. Bu kapsamda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ekonomik ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu ve MHP Mesleki ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım ile görüştük. Hem vatandaşlarımızın hem paydaşların hem de ülkemizin menfaatine olacak Kripto Varlık Yasa Tasarısı konusunda MHP’nin de önemli bir etkisi olacağını düşünüyorum.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç başkanlığında Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi 3’üncü Sektör Zirvesi 11-13 Şubat 2022 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti. Zirveye ben de katıldığımdan Global Bilişim Derneği (BİDER) olarak da destek verdiğimiz 11 Şubat 2022 tarihinde Ankara’da yapılan Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı’na (https://www.kriptovarlikyasasi.org) katılamadım, temsilcilerimiz katıldı. Aşağıdaki linkleri incelemenizi öneririm. Çalıştay sonrası detaylı bir rapor (https://drive.google.com/file/d/17YnlIZe4H3xovhCpmCX02XqBQqh6e1ZO/view) kamuoyu ile paylaşıldı.

Kripto Varlık Yasa Tasarısı ile ilgili yapılan çalışmalara destek vermeye ve kulis çalışmalarına devam edeceğiz.