Çocuklara Kodlama Öğretiyor

 

Tofaş Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü (ICT) ve Akademi, geleceğin şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak kodlama teknolojilerine dair önemli bir projeye imza attı. Söz konusu çalışma ile değişen teknolojilerini yakından takip eden nesiller yetiştirilmesine destek olmayı amaçlayan Tofaş, projeye Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışarak ihtiyacı olan devlet okullarındaki öğrencilerle devam etmeyi hedefliyor.

 

Türkiye’nin en büyük dördüncü sanayi kuruluşu Tofaş, çok sayıda kurum ve kuruluş için emsal teşkil edecek çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Tofaş Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü ve Akademi iş birliğiyle devreye alınan, geleceğin teknolojisinin şekillenmesinde etkin bir rol oynayacak olan “robotik kodlama” ve 3 boyutlu printer konularında örnek bir çalışmaya imza attı. Bu kapsamda hayata geçirilen “Çocuklar Kodlama Projesi” ile ilk etapta 208 öğrenciye geleceğin teknolojileri hakkında eğitimler veriyor.

Her bir öğrenci 16 saatlik eğitim aldı!

Proje kapsamında öncelikli olarak; Tofaş çalışanlarından oluşan 25 gönüllü eğitmen belirlendi. Gönüllü eğitmenlerimiz, üç gün süren konusunda uzman kişilerden aldıkları eğitim çerçevesinde robotik kodlama konusunun ayrıntılarını ele aldıkları gibi, yaşları 9 ila 11 arasında değişen çocukların gelişim ve öğrenme kapasiteleri hakkında da bilgi sahibi oldu. Eğitim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte projenin ilk aşamasına geçilerek Tofaş çalışanlarının çocuklarının oluşturduğu 16 ayrı grupta yer alan 208 öğrenciye, robotik kodlama konusunda eğitimler verdi. Programın ardından 16 saatlik eğitim alan her bir öğrenci; üç boyutlu yazıcı, yapay zekâ ve robotik kodlama ile birlikte geleceğin mesleklerinin nasıl bir değişim sürecinden geçebileceği gibi konular hakkında bilgi sahibi oldu. Eğitim boyunca hem keyifli vakit geçiren hem de algoritmik düşünme ve kodlama konularında bilgi birikimi kazanan öğrencilerimiz, 16 saatlik eğitimin sonunda düzenlenen törenle hem mezuniyet hediyelerini hem de sertifikalarını teslim aldı.

Çocukların, geleceğe daha emin adımlarla ilerlemeleri hedefleniyor!

Ülkemizin geleceği olacak çocuklarımızı, ezbere dayalı eğitim sistemi yerine, düşünen, yaratıcı zekâsı gelişmiş, fikirlerini cesaretle ortaya koyan, tutkularının peşinde koşabilecek bireyler olarak yetiştirmeliyiz. Bunların temelinde ise algoritmik düşünce yatar.

Yetkin bireyler, hayatta karşısına çıkan problemleri çözebilmek için öncelikle küçük parçalara böler, mantıksal adımlarını oluşturur ve bu adımları parça parça çözer. Bu nedenle kodlamanın nasıl yazıldığından önce, yazılımın adım adım ne yapacağının tasarlanması gerekiyor. Bu mantığı kavrayan çocuklarımız hayatta karşılaştığı sorunları daha kolaylıkla çözme yetkinliğine sahip olacak. Projenin ikinci aşaması ise 6 devlet okulunda toplamda 168 öğrencimize eğitim veriliyor, şu ana kadar 2 devlet okulunda eğitimlerimizi verdik.

Kod Yazmayı Öğrenmenin Çocuklara Faydaları Nedir?

  • Analitik düşünme becerileri kazandırır.
  • Yaratıcı düşünmeyi teşvik eder.
  • Problem çözme yeteneğini artırır.
  • Sistematik düşünmeyi sağlar.
  • Makinaların çalışma mantığının kavranmasına yardımcı olur.