Cumhurbaşkanı Erdoğan TEKNOFEST’i Ziyaret Etti

 

Dünyanın en büyük teknoloji festivalinin beşinci gününde TEKNOFEST, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırladı. Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne tanık olunan festivalde Cumhurbaşkanı Erdoğan dereceye giren yarışmacılara ödüllerini verdi. Törenin ardından Erdoğan, Baykar tarafından üretilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nı yakından inceleyip İHA’nın burun kısmını imzaladı.

 

Sınırlı imkânlara rağmen neler yapılabileceğini görüyoruz

Festival alanını dolduran binlerce insana hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yıl ikincisini tertip ettiğimiz Teknofest’in ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin sembolü haline gelen bu etkinliğin düzenlenmesinde Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı başta olmak üzere tüm kurumlara ve kişilere teşekkür ediyorum. Salı günü başlayan ve yarın sona erecek olan Teknofest’e ilginin katlanarak sürmesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Bu etkinliğin ülkemizin en önemli markalarından biri haline geleceğine inanıyorum. Burayı gençlerimiz başta olmak üzere milletimizin teknoloji alanında çok sınırlı imkânlara rağmen neler yapılabileceğini gösteren bir platform olarak görüyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesi için büyük özveriyle çalışan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfını bitmek bilmeyen enerjilerinden dolayı şahsım ve milletim adına yürekten kutluyorum” dedi.

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim insanlarıyla ilgili yapılan projelerle ilgili ise şunları söyledi: “Geçen yıl Teknofest’te bilim insanlarımızın yurda dönüş seferberliğini başlattığımızı ilan etmiş ve dünyanın her yanındaki bilim insanlarımızı Türkiye’ye davet etmiştim. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’mız bu seferberliğin ilk somut örneği oldu. Çağrıyı yaptığımız ilk günden itibaren müthiş bir ilgiyle karşılaştık. Dünyanın en iyi üniversitelerinde, araştırma merkezlerinde ve üst düzey şirketlerinde çalışan Türk ve yabancı akademisyenler bize başvurdu. Çalışmalarımızı Türkiye’de sürdürmek, katma değer oluşturmak istiyoruz dediler. 17 sene boyunca bilime ve teknolojiye yaptığımız altyapı yatırımlarımız sonucunda güçlü bir ekosistem inşa ettik. Sayıları 207’yi bulan üniversitelerimiz, bin 191 araştırma-geliştirme merkezimiz, 349 tasarım merkezimiz, 84 teknoloji geliştirme bölgemiz ve 112 bin araştırmacımız bu ekosistemin temel aktörleridir.

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’yla ülkemize gelen üst düzey araştırmacılar bu denli zengin bir araştırma ortamında bilimse çalışma yapacaklar ve inşallah gençlerimize örnek olacaklardır. Bu programdan 98’i Türk, 29’u yabancı olmak üzere 127 üst düzey araştırmacı faydalanarak kritik araştırma-geliştirme projelerinde önemli roller üstleneceklerdir. Yoğun ilgiyle karşılaştığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na önümüzdeki dönemde de devam edeceğimizin müjdesini de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Buna benzer bir çalışmayı yurt içinde çalışan araştırmacılarımız için de geliştireceğiz.”

Ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendireceğiz

2023 hedefleri hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Geçen hafta ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ kamuoyuyla paylaşıldı. Bu strateji ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ ruhuyla hazırlandı. Teknolojik dönüşüm sürecinde yeni teknolojilerin pazarı değil, üreticisi olmak istiyoruz. Bunun için katma değerli üretim öncülüğünde küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek, kritik teknolojilerde atılım sağlayacağız. Salı gününden bu yana Teknofest’e gelenlerin sayısı 500 bini aşmış durumda. Bu da demek oluyor ki geçen yılı aşmış durumda. Bugün ve yarın gelecek ziyaretçilerle hedef 1 milyona ulaşmak. Bunu başararak gençlerimize teknolojiyi yerli ve milli olarak sevdirmek en büyük aşkımızdır, en büyük hedefimizdir. Bu millet, bu gençlik bunu başaracak. Artık biz kendimize yeteceğiz.

25 farklı yarışmada ödüller sahibini buldu

Dünyanın en büyük teknoloji festivali kapsamında düzenlenen yarışmalarda birincilik elde eden yarışmacılar ödüllerini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Ödül kazanan takımlar ise şöyle:

Savaşan İHA Yarışması’nda Sabit Kanat birincisi İTÜNOM Takımı

Savaşan İHA Yarışması’nda Döner kanat birincisi Tayyare Fatihleri

Model Uydu Yarışması birincisi Grizu 263 Takımı

Uçan Araba Tasarım Yarışması Serbest Kategori birincisi Havali Bilyali Takımı

Uçan Araba Tasarım Yarışması İleri Kategori birincisi Toygun

Roket Yarışması Alçak İrtifa Birincisi Çargâh Roket Takımı

Roket Yarışması Yüksek İrtifa Birincisi Hazar Roket Takımı

Tübitak İnsansız Hava Aracı Yarışması Sabit Kanat Birincisi Institut Teknologi Sepuluh

Tübitak İHA Döner Kanat Birincisi Raclab

İnsansı Sualtı Sistemleri Yarışması Temel Kategori Birincisi Cosmos Gravity

Roboik İnsansız ve Otonom Kara Araçları Geliştirme Yarışması ve Öğrenci Bağımsız Katılımcılar Birincisi İTÜ Racing

Roboik İnsansız ve Otonom Kara Araçları Geliştirme Yarışması Küçük Ölçekli İşletmeler Kategorisi Birincisi Palanom Sanayi Teknoloji ve Ticaret A.Ş.

Tübitak Efficiency Challenge Yarışması Elektro Mobil Birincisi Elektromobil Takımı

Tübitak Efficiency Challenge Yarışması Hidromobil Yarışması Birincisi AESK Takımı

Mini Jet Radyal Kompresör Tasarımı Birincisi MAX-Thrust Takımı

İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF) Birincisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Akıllı Şehirler ve Ulaşım Kategorisi Birincisi Gazi Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kategorisi Birincisi Hacettepe Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Eğitim Kategorisi Birincisi Amasya Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Enerji ve Çevre Kategorisi Birincisi Fırat Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Gıda ve Tarım Kategorisi Birincisi Celal Bayar Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Makine İmalatı ve Otomotiv Kategorisi Birincisi Eskişehir Teknik Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Sağlık Kategorisi Birincisi Hacettepe Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Savunma, Uzay ve Havacılık Kategorisi Birincisi İstanbul Bilgi Üniversitesi

Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik Kategorisi Birincisi Selçuk Üniversitesi

Eğitim ve eğlence dolu atölyeler

Çocuk, genç, yaşlı demeden her yaştan insanın zamanını mutlu bir şekilde geçirdiği festivalin beşinci gününde teknoloji yarışmaları, havacılık gösterileri, atölye çalışmaları, sergiler, stant etkinlikleri, seminer ve konferans programları hız kesmeden devam etti. Enerji ve coşkunun gün boyunca devam ettiği festival TEKNOFEST’te hem gezerek hem de eğitim alabildikleri atölye çalışmaları sayesinde festivalde bu konularda deneyim kazanmanın mutluluğunu yaşadı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı stant alanında Uzay Taşları, Robotumu Kodluyorum, Roketimi Tasarlıyorum, Eğlenceli robotik, Nanoteknoloji, Enerji Teknolojileri, Elektronik Programlama, Robotik Kodlama, Mobil Uygulama ve Programlama ile Havacılık ve Uzay atölyeleri gerçekleştirildi. TR Motor Standında ise motor atölyesi yapıldı.

Altı metreye kadar yükselip serbest uçuş deneyimi yaşatan Dikey Rüzgâr Tüneli, Gökbilim Planetaryumu ve Bilim Seferberliği Planetaryumu’na da ziyaretçiler büyük ilgi gösterdi.

Dünya Drone Kupası sahiplerini buldu

40 farklı ülkeden gelen 64 sporcunun katıldığı Dünya Drone Kupası finali bugün gerçekleşti. Dünyanın en hızlı ve en iyi drone pilotu olabilmek için yarışmacılar beş gün boyunca kıyasıya bir rekabete girdi.

Geleceğimizin bilimine öncülük edebilecek olan öğrencilerin yarıştığı, finalist takımların 3 Milyon TL’nin üzerinde ödül kazanacağı havacılıktan otomotive, yapay zekadan simülasyon sistemlerine, su altı araçlarından otonom araçlara uzanan geniş bir yelpazede düzenlenen 19 farklı kategorideki teknoloji yarışmalarına devam edildi.

Hava gösterileri nefes kesti

TEKNOFEST’in beşinci gününde ziyaretçiler 10 farklı uçuş gösterisini izleme fırsatı buldu. Gösterileri izleyen ziyaretçiler ellerindeki telefon ve fotoğraf makineleriyle en güzel anı yakalamaya çalıştılar. Bugün hava şovları Solo Türk’ün akrobasi hareketleriyle gökyüzüne attığı imzayla başladı. Dünyada ilgiyle takip edilen Türk Yıldızları ve Rusya’nın ünlü gösteri uçakları ‘Russian Knights Aerobatic Team’ yaptıkları uyumlu ve zor akrobasi hareketleriyle izleyenlerden büyük beğeni topladılar. Hava gösterileri İçişleri Bakanlığı Gösteri Uçuşu, Hürkuş gösteri uçağı, Askeri/THK Paraşüt Atlayışı, ilk yerli helikopter ATAK, Red Bull ve BE 200 ES Yangın Söndürme gösteri yapıldı. 22 Eylül Pazar günü ise dokuz farklı gösteri uçuşu olacak.

Yerli ve milli teknolojinin geldiği nokta

TEKNOFEST sergi alanında ise Türkiye’nin milli ve yerli imkânlarla ürettiği hava ve kara araçlarının yanı sıra yurt dışından gelen uçaklar sergilendi. İlk kez görücüye çıkan silahlı insansız hava aracı Bayraktar AKINCI Taaruzi İHA, ATAK helikopteri, eğitim uçağı HÜRJET, Milli Muharip Uçağı ile beraber 38 farklı hava aracını festival alanında yerini aldı. Katılımcıların ilk kez yakından görme fırsatına sahip oldukları ilk milli uçan araba CEZERİ de BAYKAR stant alanında teknoloji meraklıları ile buluştu. Kara araçları bölümünde ise yolcularını mayın, balistik ve el yapımı patlayıcılara karşı koruyan BMC AMAZON UKS-OTONOM, ALTAY tankı, kirpi ambulans dâhil dokuz araç sergileniyor.

TEKNOFEST İstanbul teknoloji yarışmaları destekçilerinden ASELSAN, BAYKAR, İGA, İSBAK, ROKETSAN, TAI, Türk Hava Yolları (THY), TÜBİTAK, TÜRKSAT ile birlikte festivale AFAD, BMC, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, DHMİ, T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, HAVELSAN, T.C İçişleri Bakanlığı, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C Milli Eğitim Bakanlığı, T.C Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Sivil Havacılık, STM,TEİ, TR Motor, TURKCELL, Bilişim Vadisi,  Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türk Hava Kurumu ve T.C Ulaştırma Bakanlığı destek veriyor.

Festivalin akademik paydaşları arasında Boğaziçi Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Medipol Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yer alıyor.

TEKNOFEST 2019’un medya paydaşları ise sırasıyla AA, Albayrak Medya, Ciner Medya, Demirören Medya, Doğuş Yayın Grubu, Kanal 7, Sabah Gazetesi, TGRT Haber, TRT ve Türk Medya.

Katılımın ücretsiz olduğu festival ile Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi hedefleniyor.