Bakan Varank Gençlerle Uzay Gözlemi Yaptı

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı – GENÇLERLE UZAY GÖZLEMİ

GELECEĞİN TÜRKİYE’SİNİ BİLİME AŞIK NESİLLER İNŞA EDECEK

TÜRKİYE’Yİ UZAY LİGİNE TAŞIYACAĞIZ

Türkiye’nin uzaya açılan gözü, gençlerle buluştu. Gökyüzü kaşifleri, Antalya Saklıkent’te bulunan ulusal gözlemevinin yerleşkesinde bir araya geldi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG) düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde yüzlerce uzay meraklısı, teleskop ve çıplak gözle gün batımından şafağa kadar uçsuz bucaksız gökyüzünü izledi. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen ve bugüne kadarki en kapsamlı katılımın gerçekleştiği şenliğin ev sahipliğini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. 4 gün sürecek şenliğin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Bu gece teleskoplarla gökyüzüne baktığınızda yalnızca gezegenleri değil geleceği göreceksiniz. Geleceğin Türkiye’sini işte burada bir araya gelen bilime âşık, öğrenmeye sevdalı nesiller olarak sizler inşa edeceksiniz” dedi.

Bakan Varank konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili de önemli mesajlar verdi. Ajansın yönetimi için yıldızlar kadrosu oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte ülkemizi hak ettiği yere, uzay ligine taşıyacağız.” diye konuştu.

Etkinliğe Varank’ın yanı sıra, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı.

Şenliğin açılışında bakanlar Varank ve Kasapoğlu, öğrenciler, akademisyenler, gökbilim meraklıları ve gazetecilerle birlikte uzayı gözlemledi.

Geçtiğimiz yıllarda 300 kişinin katılımıyla yapılan şenliğe, yaklaşık bin 500 davetli katılım gösterdi. Şenliğin açılışında gökyüzü kaşiflerine seslenen Varank, şunları söyledi:

6 BİN BAŞVURU: Burada 3 gece boyunca astronominin doğal laboratuvarı olan gökyüzünü hep birlikte gözlemleyeceğiz. Gökyüzünün gizemlerini birkaç günlüğüne de olsa keşfetme heyecanını birlikte yaşayacağız. Geçtiğimiz yıl 300 katılımcı varken, bu yıl 6 bin başvuru arasından kura ile seçilen bin 500 kadar gökbilim meraklısını burada ağırlıyoruz. Katılımın, dolayısıyla havacılık ve uzay bilimine olan merakın bu denli artıyor artmasından ayrıca memnun olduğumu ifade etmek istiyorum.

GÖKYÜZÜNÜ SEYRE DALACAĞIZ: Birazdan havanın kararmasıyla birlikte teleskopların başına geçip gökyüzünü hep birlikte seyre dalacağız. Profesyonel astronomlarımız galaksideki en yakın komşularımızdan, uzak gezegen ve yıldızlara kadar gökyüzünün ihtişamını görmenizde sizlere rehber olacaklar. Ay’ın kraterlerle kaplı yüzeyini, Satürn’ün o büyüleyici halkalarını görme fırsatı yakalayacağız. Usturlabla yıldızların yerini bulacak, her gün dünyamızı gözleyen ve iletişimimizi sağlayan uyduları yörüngelerinde yakalayacağız.

GELECEK SİMÜLASYONU: Burası sıradan bir yaz kampı ya da şenlik değil, gençlerimize yeni ufuklar açacak bir gelecek simülasyonudur. Bu gece teleskoplarla gökyüzüne baktığınızda yalnızca gezegenleri değil geleceği göreceksiniz. Geleceğin Türkiye’sini işte burada bir araya gelen bilime âşık, öğrenmeye sevdalı nesiller olarak sizler inşa edeceksiniz. Biz size güveniyor, inanıyoruz. Siz, içinizdeki gençlik ateşini, heyecanını, arayışını heba etmiyor, doğru yerlerde değerlendiriyorsunuz. Siz gördüklerinizle yetinmiyor, görebileceklerinizin peşine düşüyorsunuz.

KONUŞMAKLA OLMUYOR: Son yüz yıla şöyle bir baktığınızda, büyük devletlerin, gelişmişlik yarışında uzay çalışmalarını kaldıraç olarak kullandıklarına şahit oluyorsunuz. Biz de Türkiye olarak, uzay çalışmalarını stratejik ve yatırım yapılması gereken bir alan olarak görüyoruz. Türkiye’nin bu uzay rekabetindeki geç kalmış varlığını kısa sürede telafi ederek, yerini güçlendirmek istiyoruz. Tabi bu işler sadece konuşmakla olmuyor. Altyapı kurmak, planlı bir şekilde çalışmak ve azmetmek gerekiyor. Biz de bu iddiamızı tahkim etmek için; stratejiler ve politikalar üretiyor, ileriye yönelik projeler geliştiriyoruz.

YILDIZLAR KADROSU: Cumhurbaşkanımızın iradeleriyle Türkiye’nin 20 yıllık hayalini gerçekleştirdik ve Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduk. Uzay Ajansı sayesinde geliştireceğimiz altyapı ve insan kaynağıyla yalnızca dünyada değil uzayda da ülkemizin hak ve menfaatlerini koruyacağız. Tasarımdan analize, üretimden teste, operasyondan entegrasyona kadar uzanan kabiliyetleriyle Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye’nin gelecek vizyonunun nişanelerinden biri olacak. Türkiye Uzay Ajansı’nın yönetimi için adeta bir yıldızlar kadrosu oluşturmaya çalıştık. Yakın zamanda kamuoyuna da açıklayacağımız bu ekibin öncülüğünde, alanında uzman kadrolarla, ülkemizi havacılık ve uzay alanında dışa bağımlı olmayan, rekabetçi bir konuma getireceğiz. Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte ülkemizi hak ettiği yere, uzay ligine taşıyacağız.

SİZ KOŞTUKÇA BİZ YOLLAR AÇACAĞIZ: Siz, pırıl pırıl evlatlarımızdan isteğim; içinizdeki icat çıkarma ve keşfetme enerjisini her daim canlı tutmanızdır. Buralar çağların açılıp kapandığı topraklar, sizler de o çağları açıp kapayanların evlatlarısınız. Sakın ama sakın kendinizi küçük görmeyin. Hedefler belirleyin. Fikirlerinizin arkasında dimdik durun. Kendinize inanın. Ailenize, milletinize, devletinize güvenin. Merak etmeyin; Anne babalarınız da Sanayi ve Teknoloji Bakanınız da burada bizimle olan Gençlik ve Spor Bakanınız da daima sizin yanınızda, arkanızda olacak.  Siz cüret ettikçe, biz destek olacağız. Siz koştukça biz yollar açacağız.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, “Bizler şanslı bir nesiliz çünkü şanslı bir ecdadın torunlarıyız. Bu kutlu emaneti geleceğe güçlü bir şekilde aktarmalıyız. Bunun için de daha çok çalışacağız. Bakanlık olarak 2019’u gönüllülük yılı ilan ettik. Gönüllü gençlerimizin aranızda olmasının da mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya’nın Türkiye’yi uzaya, galaksilere açtığını belirterek, “Amacımız gençlerimizi daha çok bilimle buluşturmak. Bu etkinliklerle gençlerimizde daha çok bilim insanı olsun” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, etkinliğin mütevazı bir şekilde sürdürüldüğüne işaret ederek, “Mütevazı bir etkinlikti. Bin 500’e ulaşan sayıda konuk var. Toplumda bilim ve teknoloji farkındalığını oluşturmaya çalışıyoruz. 10-20 yaş grubu katılım çok fazla” ifadelerini kullandı.

EĞLENCELİ AKTİVİTELER

3D Yazıcı Uygulamaları, Taşların Üzerine Takımyıldızı Çizdirilmesi, FAI Uzay Modelleri, F16 Planör Atölyesi, Helyum Balonlu Uydu Maketi Atölyesi, Drone Atölyesi, Drone’lu Fotoğraf-Video Çekimi, Gök Atlası, Güneş Saati, Hayalimdeki Uzay olmak üzere daha pek çok atölye, şenlik alanında yer alıyor. Gökbilim meraklıları, şenlik süresince bu eğlenceli aktiviteler yapabilecek.

4 FARKLI TELESKOP

Antalya Beydağları üzerinde 2700 metre yükseklikteki Bakırlıtepe zirvesinde 1997 yılında kurulan TUG, Türkiye’nin ilk ulusal gözlemevi. TUG’da, 150 cm ayna çapına sahip RTT150 teleskobu bulunuyor. Gözlemevinde ayrıca 100, 60 ve 48 cm çapında 3 teleskop daha yer alıyor.

PROF. ALBAYRAK ADINA DÜZENLENİYOR

22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, Prof. Dr. Berahitdin Albayrak anısına düzenleniyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Prof. Albayrak, 2018’de hayatını kaybetti. Albayrak, TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Akademik Kurul eski üyesiydi. Bakan Varank, şenliğin açılışında yaptığı konuşmada Prof. Albayrak’ı rahmetle anarken, “Kendisi, doğup büyüdüğü topraklara sadık, milletinin refahı için dirsek çürüten, ülkesinin astronomi alanında hak ettiği yerlere gelebilmesi için çalışan bir bilim insanıydı.” dedi.

İKİ BAKANDAN GENÇLİK KAMPINA ZİYARET

Bakanlar Varank ve Kasapoğlu, Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği programı öncesi Kepez ilçesi Duacı Mahallesindeki Alaaddin Keykubat Gençlik Kampı’nı ziyaret etti. Kamptaki etkinlik alanlarında vakit geçiren, gençlerle sohbet eden bakanlar, Ali Fuad Başgil’in “Gençlerle Başbaşa” isimli kitabını dağıttı.Bakan Varank, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu etkinlikte en büyük paydaşımız Gençlik ve Spor Bakanlığı. Onlara müteşekkiriz. Onların bu kamp projesini de ziyaret etmek istedik. Türkiye’nin dört bir yanında bu sene 125 bin gencin kampları ziyaret etmek, bir hafta boyunca akranlarıyla vakit geçirerek doğa ve denizle iç içe olması, bu arada çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yapmaları, gerçekten yıllarca gençlerimizin hatırlayacağı bir faaliyet” ifadelerini kullandı.