Yazar

Av. Arb. Murat KEÇECİLER

 

 

Temmuz 2019

 

15 Temmuz ve İletişim Alt Yapısı

 

Türkiye, takvimler 15 Temmuz 2016’yı gösterdiğinde tarihinde yaşanan en hain, en kanlı ve acı geceyi yaşamıştır. Türkiye, tarihinin en kanlı darbe girişimi ile karşı karşıya kalmıştır. O gece, TSK içine yerleşen ve FETÖ yapılanmasına mensup bir grup hain tarafından, meşru hükümet silah zoruyla devrilmek istenmiştir. FETÖ bağlantılı askerler tarafından başlatılan bu hain darbe girişimine Türk Milleti dünya tarihinde görülmemiş bir şekilde, yediden yetmişe büyük bir direnç ve karşı koyuş ile dur demiştir.

15 Temmuz’un en kritik anlarında, Türkiye’nin iletişim alt yapısına yaptığı yatırımlar ve toplumun yeni iletişim teknolojilerine olan yatkınlığı kendisini göstermiştir. Saat 19:00 itibariyle askeri birlikler de rutin dışı hareketlilik başlamıştır. Hain darbeciler saat 22:00 itibariyle Ankara ve İstanbul’da kendileri için kritik gördükleri noktalara asker sevk etmeye başlamışlardır.

Saat 23:00 itibariyle darbeciler, TRT’nin genel müdürlüğünü ve İstanbul radyosunu ele geçirmiş durumdadırlar. Tüm geçmiş darbelerde TRT önemli bir nokta olmuştur. Hatta 1960 darbesinden sonra, Talat Aydemir ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen iki başarısız darbe girişiminin başarısız olmasının en önemli nedeni olarak, o dönemin en etkin iletişim aracı olan Radyo’yu ele geçirememiş olmalarına bağlanmaktadır. Bu noktadan bakılınca 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasında ki en önemli unsur özel televizyon kanallarının varlığıdır.

O hazin gecede, TRT darbeciler tarafından ele geçirilince, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, yaşanan sürecin TSK içerisinde ki hain bir grubun kalkışması olduğunu ve söz konusu harekatın emir komuta içinde yapılmadığını ve hükümetin görev başında olduğunu topluma NTV kanalına bağlanarak bildirmiştir.

Tek başına TRT’yi ele geçirerek ve darbe bildirisi okutarak, ülke içindeki iletişimi kesemeyeceğini anlayan darbeciler, ulusal televizyon yayınlarını durdurmak için TÜRKSAT merkezine bir birlik sevk etmişlerdir. Teknik olarak yayını kesmekte başarılı olamayınca Ankara, Gölbaşında yer alan uyduları uçak ile bombardıman altına almışlardır. Bu eylem ile karasal yayını durdurmayan darbeciler, özel haber kanallarının stüdyolarına ve merkezlerine kuvvet sevk etmeye başlamışlardır.

Özel kanalların 90’ların başında yayın hayatına başlatan ve bu kanallara imkân veren Türkiye, o tarihte attığı adımın karşılığını 2016 yılına gelindiğinde almıştır. Çok sesli medyanın varlığından ve öğür basın en kritik süreçte üzerine düşeni hakkıyla yerine getirmiştir. Fakat 2016 senesinin 15 Temmuz günü tarihin dönüm anı, Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Facetime uygulaması ile CNN Türk yayınına bağlanarak Hande Fırat’a tarihi açıklamalarını yapması ile yaşanmıştır.

Gece 00:25’te gerçekleşen bu yayına kadar, toplumun büyük bir kısmı Sn. Cumhurbaşkanı’nın özgürlüğünden, hatta hayatından şüphe duymaktaydı. Cumhurbaşkanının o yayında gösterdiği dirayetli tavır halkın direniş azmini artırmış ve halk bu hain darbe girişimine karşı sokaklara çıkmış ve direnişinin kapsamı ve boyutu artmıştır.

Türkiye, sağlam ve yaygın bir internet alt yapısına sahip olması ve mobil iletişim alt yapısına yapmış olduğu yatırım sonucunda, üst düzey devlet görevlilerinin halk ile iletişim kurmasını sağlayabilmiştir. Hem Başbakanın hem de Cumhurbaşkanının iletişim teknolojinde yaşanan gelişmelerin yakinen takip edilmesi sonucunda Halka mesajlarını ulaştırması sonucu, hain darbecilerin tertipleri boşa çıkarılmıştır.

15 Temmuz’da sokağa çıkan ve bu kutlu direnişe katılan insanlarımız birbirleri ile sosyal medya ve WhatsApp gibi mesajlaşma yazılımları üzerinden haberleşmiş ve örgütlenmişlerdir. Darbecilerin milletimize karşı silah kullanmaları ve o gece yaşanan olayların insanlarımıza ulaştırılması halkımızın örgütlenmesini hızlandırmasının yanı sıra, darbecilerin arzu ettikleri toplumsal desteği elde etmelerine de engel olmuştur.

O gece kışlalarından bu milletin iradesini gasp etme hesabı ile yola çıkan hainlerin hesaplayamadıkları en önemli husus Türkiye’nin gelişmiş teknolojik iletişim altyapısı olmuştur. 15 Temmuz 2016 tarihinde tarihin akışını teknoloji değiştirmiştir. Allah bu Millete tekrardan bu tür acıları yaşatmasın. Tüm demokrasi Şehitlerimizden Allah razı olsun…