Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK: “Sırada Yerlileşme Var”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı – ESKİŞEHİRLİ SANAYİCİLERLE BULUŞTU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir ziyareti kapsamında sanayicilerle bir araya geldi. Üretimin öncü göstergelerinde olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Reel kesimde ve ekonominin genelinde güven artıyor. Yabancı yatırımcıların da güveni artıyor. Elbette durmak yok. Sırada yerlileştirme var.” dedi.

Bakan Varank, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

ÜÇÜNCÜ ZİYARET: Eskişehir’i çok önemsiyoruz. Bakın bu güzel şehre son 3 ayda 3. ziyaretimi gerçekleştiriyorum. İlk ziyaretimde; ilimizin 50 yıllık rüyasını gerçeğe dönüştüren fuar ve kongre merkezini vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. İkinci ziyaretimde; savunma ve havacılık sanayimizin yüz akı TEİ’nin test bremzesinin açılışını yaptık ve ilk milli helikopter motorumuzun testini gerçekleştirdik. Şimdi de sizlerle fikir alışverişinde bulunmak için karşınızdayım.

HIZIMIZI DAHA DA ARTIRDIK: Türkiye’nin yeniliklere hızla adapte olmak gibi müthiş bir kabiliyeti var. Tabi bunu daha hızlı hayata geçirebilmek güçlü bir kamu-özel sektör işbirliği gerektiriyor. Bu manada fikir ve önerilerinizi duymayı çok önemsiyoruz. Her zaman çözüm odaklı bir hükümet olduk; yeni sistemle hızımızı ve esnekliğimizi daha da artırdık. Daima yanınızdayız. Sizden beklentimiz; işgücünüzü daha güçlü sahiplenip üretime odaklanmanız.

SIRADA YERLİLEŞME VAR: Ağustos ayında yaşadığımız dış şoktan sonra, hızla toparlanma yoluna girdik. Üretimin öncü göstergelerinde olumlu gelişmeler var. Reel kesimde ve ekonominin genelinde güven artıyor. Yabancı yatırımcıların da güveni artıyor. 2018’de 13 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi oldu. Yani bir önceki seneye göre yüzde 13’lük bir artış gerçekleşti. Elbette durmak yok. Sırada yerlileştirme var.

YERLİLEŞME CEPHESİ: Yerli ve milli üretimin payını sanayinin tüm alt sektörlerinde artırmak istiyoruz. Ancak bu sayede tam bağımsız bir ekonomiye kavuşabilir ve kur hareketlerinin ekonomiye etkisini en aza indirebiliriz. Yerlileşme alanında birden çok cephede ilerliyoruz. İlk cephemiz yerlileştirme ürün programı.  Sektör ve ürün bazlı teknik çalışmalarımız devam ediyor. İkinci cephe, kamuda yerli malı alımının daha güçlü teşvik edilmesi. Son cephe de endüstri bölgeleriyle hayata geçireceğimiz mega yatırımlar boyutu.

BAŞARIDA KOSGEB’İN PAYI VAR: Eskişehir sizlerin de katkılarıyla 16 senede milli gelirini 17 katın üzerinde artırdı. Burada öyle güçlü bir sanayi altyapısı var ki, Eskişehir neredeyse her alanda ihracat yapabiliyor. Tabi bu başarıda; devletimizin size sunduğu katkılar büyük pay sahibi. Bakın Eskişehir’de neler yapmışız? 16 yılda 12 milyar liralık sabit yatırımı destekledik. Bunu 850 firmaya verdiğimiz yatırım teşvikleriyle hayata geçirdik; bu teşvikler 35 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları sağladı. 6 bine yakın işletme, KOSGEB desteklerinden faydalandı ve üretimde aktif olarak yer aldı. Çok yakınlardan somut bir örnek vereyim. Geçenlerde Financial Tımes’da, Osmangazi Üniversitesindeki akrep zehirlenmelerine karşı antiserum üretim tesisi tam sayfa yer buldu. Yatırımcıların projeye ilgisi çok yoğun; çünkü yüksek katma değerli ihracat potansiyeli oldukça fazla. Ne mutlu ki bu başarı hikâyesinde KOSGEB desteğinin de payı var.

ESKİLERİ KARIŞTIRIYORLAR

Varank, konuşmasında CHP’nin Türkiye Uzay Ajansı’nın Kuruluş Kararnamesini iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını da değerlendirerek, “Ben bunun takdirini size, misafirlerimize bırakmak istiyorum. Biz bilim diyoruz, teknoloji diyoruz ama onlar hala eskileri karıştırmak istiyorlar. Bizim önümüze set çekmek istiyorlar ama biz buna müsaade etmeyeceğiz, bildiğimiz yolda emin adımlarla ilerleyeceğiz.” dedi.