Yazar

Turgut ÇİLİNGİR

 

 

Aralık 2018

 

Turizmin Geleceği Blockchain Teknolojileriyle Değişiyor

Yakın gelecekte büyük bir yaygınlık kazanması beklenen ve müşterilerle aracıları ortak bir platformda aracısız buluşturmayı amaçlayan Blockchain teknolojisini kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlayabiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin verir. Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir.

Blockchain Teknolojisini, Turizm sektöründeki geleceğini incelemeden önce ana hatlarıyla özelliklerinden bahsetmekte fayda var.

Hızlı, Güvenli, Takibi Kolay

Blockchain teknolojisinde kriptografi denilen şifreleme teknikleri kullanılır ki konu olan veri bloğunun silinmesi ya da değiştirilmesi imkansızdır. Teorik olarak, bir Blockchain’in uygulanması, verilerin çoğaltılmasını azaltır, işlem sürelerinin hızlandırdığı gibi veri hatalarını ortadan kaldırır.

İlgili tüm taraflar için verimlilik artışının yanı sıra merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadığı gibi süreç içerisindeki aracıları ortadan kaldırarak, iki birim arasındaki iletişimin ve işlemlerin daha hızlı, güvenli ve etkili şekilde yapılmasını sağlar.

Taraflar Arası Akıllı Sözleşmeler

Tarafların belirlediği şartlar esasına göre anlaşmasını sağlayan “Akıllı Sözleşmeler” kullanılmaktadır. Blockchain üzerindeki hassas verilerin veri tabanına özetleme algoritmaları ile şifreli olarak kaydedilmesini sağlar ve bu sayede veriler güvenli şekilde korunur.

Bitcoin gibi açık Blockchain tabanlı bir ürününün içine dahil olup dijital akıllı sözleşmeler imzalatılır. Akıllı sözleşmelerin içerisinde protokoller bulunur ve protokolleri takip edilerek süreçler tamamlanır. Eğer finansal transfer yapılıyorsa her biri kontrol edilerek kayıt altına alınır.

Konsorsiyum

Blockchain teknolojisini kullanarak oluşturulan platformun üyelerinin ya da firmalarının tüm finansal bilgileri bu platforma kaydedilir. Bir ticari işlemin her bir alanını temsil eden üyeler arasında iş birliğini gerektirir. Ekosistemin iş birliğini kolaylaştırmak ve araştırmalara katkıda bulunmak adına açık ya da özel/kapalı sektörel konsorsiyumlar kurulmuştur.

Finansal kurumlar için R3, sigorta sektörü için B3i, Blockchain teknolojisini tanıtmak için Blockchain Alliance, Telekom operatörleri için CSBG, taşımacılıkta sektörü için BiTA gibidir.

Normalde konsorsiyumlar üyeler arasında kurulan güven üzerine inşa edilir, Blockchain teknolojisinde kurulan konsorsiyumlar tamamen bu teknolojinin sağladığı güven esasına dayanır.

Turizm Endüstrisi ve Blockchain

Turizm sektörü dünyanın en büyük endüstrilerinden biridir. Sektör daima dijital yenilikleri yakından takip eder, projeler geliştirir ve dönüştürür. Son zamanlarda, kripto para birimlerinde artan ilgiyle bağlantılı olarak, turizm piyasasının birçok temsilcisi blok zincir teknolojisine dayalı projelere dikkat çekti.

Sadeleştirilmiş ve daha güvenli yolcu kimliği belirleme, bagaj takibinin iyileştirilmesi, daha kullanıcı dostu müşteri sadakati programları ve seyahat acenteleri ile havayolları şirketleri arasında ödemelerin kolaylaştırılması olarak sıralayabiliriz. Bunun yanı sıra şirketler ve devlet stratejileri Blockchain önemini vurgulayarak projeler ürettiği gözlenmektedir.

2017 Kazan Turizm Forumu’nda, konuşan Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Oleg Safonov, Turizm endüstrisinin yeni gelişmekte olan teknolojilerle, özellikle de Blockchain’le, dönüşmenin eşiğinde olduğunu söyledi. Rus haber ajansı Tass tarafından hazırlanan bir raporda, teknolojinin turistlerin hizmet kalitesini artırmak için kullanılabileceğini savundu.

Dubai Turizm Blockchain Piyasası önümüzdeki iki yıl içinde “oteller için bir dağıtım kanalı” oluşturacak ve Blockchain aracılığıyla gezi planlamaya dair tüm turistik kuruluşları birbirine bağlayarak misafir şeffaflığını ve “gerçek zamanlı” fiyat bilgilendirmesini sağlayacak.

Avrupa’nın en büyük turizm şirketlerinden biri olan TUI Group, müşterilerine ait verileri takip etmek için Blockchain teknolojisini kullanarak arşivlemeyi planlıyor. TUI’ye göre blockchain, “daha ucuz, daha yüksek performansa sahip ve her yerden erişilebilir. Bu da maliyetleri düşürmek demek.”

Öte yandan ülkemizde seyahat sektöründe Blockchain’i ilk kullanan Pegasus Havayolları oldu. BlockChain alt yapısı üzerinden hizmet verecek bu entegrasyon çalışması; Pegasus’un “Uçuş Kontrol Sistemi” üzerinden yapılan uçuş tanımları ve güncellemeleri anında Sabiha Gökçen Havalimanı Operasyon Kontrol Merkezi (OCC) departmanı çalışanlarının ekranlarına düşecek. Yine aynı Blockchain alt yapısı üzerinden İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı sistemlerinde oluşturulan uçuşa ait kapı, bagaj bandı, körük kullanımı gibi operasyonel bilgiler de anlık olarak Pegasus sistemlerine aktarılacak.

Blockchain teknolojisi Turizm pazarını değiştirdiği gibi hizmet kalitesini arttırmakta ve ek hizmetler sunarak aynı zamanda müşterileri ile etkileşimi otomatikleştirmek ve reklam maliyetlerini azaltmak, ortakları, hizmetleri ve ürünleri karşılıklı olarak tanıtmak için fırsat olanağı sağlamaktadır. Oteller, yakındaki kurumları ve müşterileri birbirine bağlayarak, tüm katılımcılarının motive edici etkileşimini amaçlayan eşsiz bir ekosistem yaratır.

Sonuç olarak, blockchain turizm de dahil olmak üzere her endüstri için büyük bir değer ve sonsuz bir fırsat getirmiştir. Blockchain’in turizmde tanıtımı hem yolculara hem de turizm sektörüne yardımcı olacaktır. Bir dağıtım Blockchain veritabanı, havayolu şirketleri, oteller ve turizm ile ilgili diğer sektörlerle işbirliği içinde inşa edilebilir. Artık bireyler akıllı sözleşmeler yoluyla doğrudan uçak bileti, otel ve kiralama rezervasyonu yapabilir.

Ve bir dipnot; Bitcoin Dijital Parayı, BLOCKCHAIN ise platformu temsil eder.