Özel Röportaj

Enez ÖZEN

Medyakafa

Aralık 2018

 

 

Türkiye, Sosyal Medya Kullanımında Dünyada İlk 5’te

 

Geleneksel medyanın sosyal medyaya evrilme süreci hızla devam ediyor! Twitter’in bilinen isimlerinden Dijifix ve Medyakafa’nın kurucusu Enez Özen’le Türkiye’deki sosyal medya kullanımı ve teknoloji üzerine konuştuk.

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Tüm Dijital Biz Dergisi okuyucularına selamlar! 15 Aralık 1981 tarihinde İstanbul’da doğdum. 2000’li yılların başında moda ve editoryal fotoğrafçılık yaptım. Bilime, bilişime, yazılıma ve teknolojiye doğuştan merakım vardı. Kariyerime bu yönde devam ettim. Java, Python, HTML, JavaScript, PHP dillerine ve Adobe Photoshop programına orta derecede hakimim. Kurucusu olduğum Dijifix Sosyal Medya Ajansı (dijifix.com) ve internet haber siteleri Bugunguncel.com ve Medyakafa.com’un Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyorum. Misafir Yazar olarak İndigo Dergisi’nde ve Milliyet’te Teknoloji alanında yazıyorum. Ayrıca sıkı bir Twitter kullanıcısıyım (Not: Fenomen değilim). Kişisel ve Kurumsal bazda Sosyal Medya Danışmanlığı yapıyorum. Twitter’da “Dünyanın güzelleştiği anlardan biri” başlıklı videom ilk 24 saatte 5 milyon izlenmeye ulaşarak Türkiye rekoru kırdı. Kişisel Twitter adresimin (@enezozenreal) aylık görüntülenmesi 50-100 milyon arasında. Öğretmeyi ve öğrenmeyi seviyorum, sanırım bu sonsuza kadar devam edecek.

 

Şirketiniz ve faaliyet alanlarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Dijifix Dijital Sosyal Medya ajansıdır. Markanızın sosyal platformlarda etkileşimlerinin ve bilinilirliğinin artması için özel çözümler sunar.

 

Dijital Dönüşüm konusunda görüşleriniz nelerdir? Sizce Türkiye dijital dönüşümde hangi aşamada? Şirketinizin planları nelerdir?

Hızla gelişen bilgi ve teknoloji çağına bireysel ve toplumsal olarak ayak uydurmak zorundayız. Teknolojiyi yakalamayan ülkeler maalesef kaybetmeye mahkumdur.

Gerek devlet gerekse özel sektör olarak son zamanlarda bir atak var, ama bu yeterli değil. OECD raporlarını incelediğimizde bunu görebiliriz. Elbette her şeyi devletten beklemek de olmaz. Gruplar halinde birleşerek daha güçlü bir Türkiye için üzerimize düşen görevleri yapmalıyız. Gelecek, Bilişimle Gelecek!

Dijital dönüşüm, yeni koşullara ve beklentilere uyum sağlamayı ve hızlı olmayı gerektirdiğinden, en başarılı organizasyonlar dahi dönüşümünü tam olarak tamamlamakta zorluk çekmektedir. Dijital dönüşüm süreci meşakkatli ve sabır gerektiren bir süreçtir. Dijifix olarak yazılım alanında mobil dönüşümle ilgili Ar-Ge çalışmalarımız var.

 

Sizce Dünyayı değiştirecek teknolojiler nelerdir?

Benim en fazla Neuro Hacking teknolojisi ilgimi çekiyor. Bildiğiniz gibi bilimi kötüye kullanan bilim adamlarının sayısı yadsınamayacak kadar çok. İnsan beynine müdahale edebilecek özel nano çipler vb. yöntemlerle, hafızamızdan belirli detaylar çıkarılabilecek veya eklenebilecek. Bu kulağa harika geliyor. İngilizce’yi ya da İtalyanca’yı sadece bir saniyede öğrendiğinizi hayal edin. Veya psikolojisi bozulmuş bir insanın hafızasından kötü anılarının çıkartılıp ona moral verecek güzel anılar yüklendiğini hayal edin. Bu teknolojinin bir diğer getirisi ise, düşünsel veri transferi. Yani dünyanın herhangi bir kıtasından başka bir kıtaya, insanla sadece düşünerek iletişim kurabilmek. Kulağa çok hoş geliyor! Diğer taraftan kötü amaçla kullanım da mutlaka olacak. Bu teknolojinin kullanımı için iyi niyetli ve objektif bir komisyon şart.

 

Dünyada ve Türkiye’de bilişim sektörünün geleceği hakkında öngörüleriniz neler?

Bugün kullandığımız cep telefonundan fotoğraf makinesine birçok teknolojik ürünü satın almak için milyonlarca doları yurt dışına ödüyoruz. Bu işin son kullanıcıya bakan tarafı. Bilişim sektörüne baktığımızda işlemciden ekran kartına, ağ ürünlerinden işletim sistemi yazılımlarına kadar birçok ürünü yurt dışından alıyoruz ve servet ödüyoruz. Buna karşılık yurt dışına sattıklarımız ise tarım ürünleri ve tekstil ürünleri gibi katma değeri olmayan ürünler.

Intel, Cisco veya Microsoft gibi şirketlerin bugün ülkemizde kurulmasının kolay olacağını düşünmüyorum. Ama Facebook, Twitter gibi şirketler kolaylıkla hayata geçirilebilir. Bunun tek yolu ise kodlama eğitimine önem vermektir.

Hindistan, bugün başta Amerika’ya ve Avrupa’ya olmak üzere tüm dünyaya milyarlarca dolarlık yazılım ihracatı gerçekleştiriyor. Bu ihracatta iş gücünün ucuz olması her ne kadar önemli bir etken olsa da mühendis gücü de önem taşıyor. Hindistan eğitim uzmanlarının yüksek öğrenime, özellikle de mühendis yetiştirmeye verdikleri önem sayesinde dünyanın en iyi yazılım uzmanları bu ülkede yetişiyor.

 

Sosyal medya hesaplarımızın güvenliğini nasıl sağlarız?

“Facebook hesabım çalınsa ne olur ki?” demeyin. Hesabınızı çalıp sizin adınıza arkadaşlarınızla konuşup onlardan kontör veya para isteyebilirler ya da utanç duyacağınız veya hukuksal olarak sizi zor durumda bırakacak paylaşımlar yapabilirler. Bunun gibi olayları yakın çevrenizde duymuş olabilirsiniz veya başınıza gelmiş olabilir. O halde sosyal medya hesaplarımızı nasıl daha güvenli hale getirebiliriz, bir bakalım.

  • Öncelikle basit parolalar kullanmayın. 12345, qwerty gibi sözlük saldırısı ile çok rahatlıkla kırılabilecek parolaları tercih etmeyin.
  • Bunun yanında kişisel bilgilerinizi içeren parolalar kullanmayın. Ahmet91, Derya98 gibi. Kendi kişisel bilgilerinizi kullanmadığınız gibi yakınlarınızın kişisel bilgilerini de kullanmayın.
  • Her platformda aynı parolayı kullanmayın. Facebook’ta Ahmet72!feys gibi bir parola kullanırken Twitter’da Ahmet72!twit, Instagramda Ahmet72!insta gibi bir parolayı tercih edin.

 

Sizce sosyal medya nedir? Hayatımıza neler kattı?

Sosyal medya içerik paylaşım ağıdır. Kısaca hem kendi içeriklerimiz olan resim, yazı, makale, video vs. paylaşımı, hem de beğendiğimiz görsel ya da videoların paylaşıldığı sosyal bir mecra olarak tanımlayabilirim.

Markalar

Kullanıcıların diğer kullanıcılar ile iletişim kurmalarını hedefleyen, ayrıca çeşitli video, fotoğraf ve durum bilgisi paylaşımlarına olanak sağlayan sosyal medya, markalar, kurumlar ve satış odaklı şirketlerin pazarlama ve tanıtımı adına da oldukça önemli durumdadır. Sosyal mecralarda doğru stratejiler ile pazarlanan ürünlerin daha geniş kitleye ulaşması sağlanabilir. Dijital olarak internet üzerinden hizmet veren markalar, internet üzerinden hizmet vermeyen markalara göre daha fazla kişiye ulaşabilmekte ve sosyal medya ile 7/24 hizmet verebilmektedirler.

Yeni Meslekler

Sosyal medya uzmanı, içerik yöneticisi, topluluk yöneticisi gibi onlarca yeni iş alanı ortaya çıkmış ve binlerce kişiye iş olanağı sağlamıştır.

Hızlı Bilgi erişimi

Gazeteler yerini artık her yeni gelişmelerden çok daha hızlı haberdar olduğumuz Twitter’a bırakmıştır.

Sınırsız ve bedava Bilgi

Sosyal medya mecraları ile insanlar artık daha özgürdür. Herkes düşündüğünü dile getirebilir. Farklı görüşlerde olan kişilerin aynı ortamda fikirlerini tartışmalarına uygun bir ortam sağlamaktadır. Sohbetimizi şu güzel sözle bitirmek istiyorum:

“Birinci sınıf bir zekanın göstergesi, iki karşıt görüşü aynı anda akılda tutabilme yeteneğidir. –  F. Scott Fitzgerald”